Доступність посилання

ТОП новини

Невдоволені співробітники Гути Ченстохової хочуть більше грошей


Єва Поштар Варшава, 22 червня 2007 р. (RadioSvoboda.ua): - На сьогоднішній день українські інвестиції в Польщу становлять один мільярд доларів. Близько третину цієї суми компанія "Індустріальний Союз Донбасу" вклала в польський металургійний завод Гута Ченстохова.

(oficial site)
Президент компанії ІСД Гута Ченстохова Анатолій Федяєв стверджує, що інвестиційний клімат Польщі корисний для інвесторів з України. На недавньому відзначенні Дня металурга, мер Ченстохови пан Врона дякував колективові та інвестору за те, що за ці два роки робітникам підняли заробітну платню, каже Федяєв. У зв’язку з цим збільшились надходження коштів до міського бюджету зі сплати комбінатом місцевих податків.

Анатолій Федяєв каже, що за минулі роки виробництво заводу збільшилось на 45%. Середня зарплата в Гуті Ченстоховій сьогодні досягла майже 900 євро, ще у цьому році керівництво прагне підняти її до тисячі євро. Нині середня промислова зарплата в Польщі становить неповних 800 євро.

Через нових власників розкололася заводська “Солідарність”

Чи польські робітники компанії ІСД Гута Ченстохова задоволені своїми зарплатами? Однозначної відповіді на це запитання немає. Співробітники Гути по- різному оцінюють виконання українським інвестором зобов''язань, включених у договір з польськими профспілками. Такі розбіжності призвели до розколу в заводській профспілці “Солідарність”.

Два роки тому, купуючи Гуту Ченстохову, в рамках “соціального пакету” ІСД погодився гарантувати місця роботи, збільшити зарплати, виділяти грошові нагороди та інші соціальні бонуси.

Лідер однієї з фракцій профспілки “Солідарність” Марек Лісовський загалом не ставить поганої оцінки українському інвестору. Він та його колеги мають більше претензій до своїх заводських профспілок, які не вимагають від інвестора того, що записано в договорі. “Всі знаємо, що інвестор пішов нам на великі поступки. Однак, коли на нього не робити тиску, він неохоче виконуватиме свої зобов''язання” — переконаний профспілковий лідер Лісовський.

Гроші на інвестиції є, на підвищення зарплати – ні

Тільки минулого року комбінат ІСД Гута Ченстохова досягнув 50 мільйонів євро чистого прибутку. Профспілки почали вимагати підвищення зарплат. Представник іншої фракції заводської профспілки “Солідарність” Марек Вуйцик каже, що в лютому усі профспілки звернулись до керівництва з проханням підвищити зарплату. Проте сторони аж ніяк не можуть домовитися. “ІСД говорить коротко: маємо гроші на інвестиції, але на підвищення заробітної плати - ні” ,— розповідає Вуйцик.

Однак фахівці переконані, що без вагомих капіталовкладень у модернізацію виробництва годі далі говорити про розвиток комбінату. Наприкінці цього місяця керівництво компанії ІСД Гута Ченстохова та профспілки мають вкотре сісти за стіл переговорів.
XS
SM
MD
LG