Доступність посилання

ТОП новини

Де б латвієць не перебував, свято Ліго він намагається відзначити


Людмила Пилип Рига, 22 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Найулюбленішими святами латвійців є Ліго та Янів день. Вони припадають на час літнього сонцестояння – 23-24 червня. Ïх у Латвії відзначають на державному рівні. Святкують обов’язково біля вогнища, традиційними стравами є ячмінне пиво та сир із кмином. А ще в ніч із Ліго на Янів день молоді латвійці шукають квітку папороті, тому в народі говорять, що це свято кохання.

Найпоширеніше в Латвії ім’я – Яніс і раз на рік можна, знайомлячись, дізнатись, що перед вами саме він. 24 червня, на Янів день, усі Яніси ходять з вінками з дубових гілок на голові. А напередодні заквітчують вінками з польових квітів чарівних дівчат – Ліг. Ці вінки вони зберігають цілий рік.

„Вінок має круглу, магічну форму. Одягнений на голову, він оберігає від зла, хвороб та нещасть” , – розповіла працівниця латвійської академічної бібліотеки Сарміте Дзілна

Усе зеленішає – природа приходить із села до міста

Напередодні свята Ліго латвійські міста нагадують зелені галявини, оскільки всюди з’являються трав’яні базари. У цей час природа приходить із села до міста, зазначає Сарміте Дзілна: „Вважається, що на Янів день усі трави набувають цілющої сили, мають надзвичайні енергетичні та лікувальні властивості. У цей час вони найкрасивіші”.

Традиційно Ліго та Янів день святкують на селі, або хуторах. За повір’ям, у ці дні обов’язково треба зібрати букет із 12 видів польових квітів, омитися в проточній воді та перескочити через Янове вогнище.

„На Ліго ми збираємо на галявинах квіти, прикрашаємо своє житло, плетемо вінки, а вночі запалюємо вогнище, веселимось, співаємо пісні – «лігуємо». Горами й долинами лунає – Ліго, Ліго. Наступного дня вшановуємо Янісів. Це Янів день” , – розповіла Сарміте Дзілне.

У сучасних латвійців, як і у їхніх древніх предків, традиційними ліговськими стравами залишаються круглий сир із кмином та ячмінне пиво. Правда, сьогодні до столу обов’язково подають не зовсім місцеву, але таку улюблену в Латвії страву, як шашлики.

Молодь вирушає на пошуки квітки папороті...

Вдосталь наспівавшись ліго-пісень і відвідавши традиційних наїдків, молодь відправляється в Янову ніч на пошук квіту папороті, але за багатовікову історію свята й досі ніхто так і не знайшов цієї чудо-квітки. Однак фахівці стверджуються, що цей звичай покращує демографічну ситуацію в країні.

„Ми називаємо тих, хто святкує день народження через 9 місяців після Янового дня, — Янові діти. І таких досить багато” , – зауважила пані Дзілна.

Латвійці святкують Ліго, де б вони не проживали.

„Традиційно Ліго святкують в Америці, Німеччині, Австралії та Японії. Приємно, що останнім часом активізувалися в цьому напрямку латвійці в Магадані. В Ірландії також почали святкувати Ліго” , – розповів керівник інтернет-порталу закордонних латвійців Індуліс Берзиньш.

Правда, латвійці з-за кордону жалкують, що для повного відчуття свята інколи бракує справжнього Янового сиру з кмином та ячмінного пива. Компенсовують вони все це співом пісень Ліго.
XS
SM
MD
LG