Доступність посилання

ТОП новини

Президент України відкрив першу віртуальну бібліотеку


Валентина Одарченко Рівненщина, 22 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Наукова бібліотека Національного університету «Острозька академія» нарешті дочекалася свого офіційного відкриття – як і було обіцяно, за участю Президента України. Чому саме цей заклад був у центрі уваги Віктора Ющенка під час його візиту на Рівненщину?

Президент перерізає символічну стрічку нової бібліотеки
(RadioSvoboda.Ua)
Зустріч Президента в Національному університеті "Острозька академія"
(RadioSvoboda.Ua)
Далеко не кожна бібліотека в Україні може похвалитися колекцією стародруків 16-19 століття – таких, як Вільненське Євангеліє, Львівський «Апостол» чи Почаївський «Часослов». І хоча місце зберігання «Острозької Біблії» – Острозький Музей Книги і книгодрукування, однак у центрі нового бібліотечного корпусу в скляній піраміді – копія цього раритету з надписом на першій сторінці – «Тут мертві живуть, тут живі не вмирають».

Під куполами стелі – розписи з музами, а поряд зі стародруками – кілька сотень комп’ютерів, котрі працюють на благо науки та студентських знань.

Віктор Ющенко не першим переступив поріг нового бібліотечного корпусу – сюди передали свої колекції відомі українські та зарубіжні політики і громадські діячі, серед яких Микола Жулинський, Микола Томенко, Любомир Винар, Петро Скорупський, Джон Карк та інші. Всі вони належно оцінили роботу архітекторів, художників та бібліографів, які доклали зусиль до створення найсучаснішого в Україні храму книги.

Автоматизований бібліотечно-інформаційний центр

Як пояснила директор бібліотеки Майя Корнійчук, сьогодні її заклад – це автоматизований бібліотечно-інформаційний центр, котрий забезпечує доступ як до унікальних фондів бібліотеки із 370 тисячами примірників, так і до електронних ресурсів – каталогів, компакт-дисків із теоретичних дисциплін, близько 60 тисяч повнотекстових наукових журналів, підручників і посібників.

Майя Корнійчук: «В Острозькій академії ми створили першу в Україні віртуальну бібліотеку. Маємо доступ за допомогою мережі «Інтернет» до провідних бібліотек університетів світу – студенти використовують ресурси цих бібліотек, в онлайновому режимі прослуховують лекції викладачів Києво-Могилянської академії та лекції інших відомих професорів університетів світу. Якщо така лекція або конференція проходить, вони можуть через Інтернет спокійно заходити і переглядати».

Бібліотека, якої немає в жодному з українських університетів, зробила справжню революцію в свідомості острожців, які поряд зі студентами мають можливість користуватися багатющими ресурсами світової науки. Тож відчуття глибинки, якою вважався Острог 20-го століття, у 21-му поступилося поверненню слави Волинських Афін, де жили і працювали знакові для України постаті – від когорти князів Острозьких до вихованців і викладачів – майбутніх гетьманів і патріархів.

Президент був зворушений побаченим

Віктор Ющенко, котрий вперше офіційно побував в Острозі як Президент, зізнався, що зворушений побаченим: «Тут дух нашої історії, тут у повітрі витає наша духовна, словесна спадщина, звідси йдуть витоки української і не тільки української освіти, тут пролунав перший церковний спів – тут багато чого зроблено, що потім назвуть українським Ренесансом…Це дійсно святе місце. І для мене завжди є насолодою перебувати в стінах Академії… Я відчуваю ту історію, яку передають стіни, повітря і земля цього славного закладу».

Бібліотека побудована без копійки державних грошей, тільки на спонсорські кошти, котрі надходили як від українських, так і від закордонних меценатів. Разом з тим університет потребує державної допомоги – на зустрічі з Президентом ректор університету Ігор Пасічник вкотре поставив питання про будівництво гуманітарного корпусу на місці довгобуду у центрі Острога.

Ігор Пасічник: «Бо це ми не просто будуємо якийсь корпус – ми рятуємо обличчя центру нашого історичного Острога. А про Острозьку академію я можу зі впевненістю сказати, що вона відповідає всім європейським і світовим вимогам вищого навчального закладу – як матеріальна база, так і рівень знань наших студентів».

Якщо цікавий проект рівненських архітекторів буде здійснений, Рівненщина і справді матиме власний Кембридж – Острог заслуговує на це історією найстарішого вищого навчального закладу Східної Європи. Президент обіцяв приступити до втілення проекту вже завтра. Адже розвиток Національного університету, розташованого не в мегаполісі, а в невеликому районному місті, насправді є проектом майбутнього і має бути включений до соціальних ініціатив, які сьогодні презентував Президент.
XS
SM
MD
LG