Доступність посилання

ТОП новини

Що стоїть за владними обіцянками підвищити соціальні виплати?


Тетяна Ярмощук Київ, 22 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Президент заявляє про необхідність збільшення соціальних гарантій. Уряд теж говорить про перспективи їхнього зростання. Президент висловлює занепокоєння різким підвищенням соціальних виплат. Що це: передвиборчий піар, чи бажання покращити життя українців?

(RadioSvoboda.Ua)
500 гривень мінімальної зарплати, збільшення на 20% зарплати сільських вчителів, допомогу 15 тисяч гривень при народжені дитини, пенсію, яка залежить лише від стажу та посадового окладу. Про таке збільшення соціальних гарантій говорив сьогодні на Рівненщині Президент Віктор Ющенко. Кошти про які йдеться, не дуже великі, каже він.

Напередодні ж Президент вустами заступника голови Секретаріату Віктора Бондаря висловлював занепокоєння різким підвищенням соціальних витрат. За його словами, Президент підтримує тенденцію підвищення зарплат і пенсій, однак запитує, чи такі шалені виплати у передвиборчий період не поставлять під загрозу питання заробітних плат і заробітних пенсій у четвертому кварталі цього року.

На початку травня Верховна Рада за пропозицією Кабінету Міністрів збільшила доходи та витрати цьогорічного Держбюджету. Хоча на початку року Прем’єр Янукович заявляв, що збільшити соціальні гарантії буде надзвичайно важко.

Підвищення соціальних гарантій — це початок передвиборчої кампанії

Сьогоднішні заяви політиків про покращення соціальних гарантій є свідченням початку передвиборчої кампанії, вважає політолог Артем Біденко. Свідчення того є не лише той факт, що Президент та Прем’єр-міністр заговорили про соціальну відповідальність, але й те, що з’явилися ролики на телебаченні за участю Президента, почали виступати лідери партій та блоків, з тими самими заявами, з якими виступають Прем’єр-міністр та Президент, стверджує Біденко.

Ставлення людей до передвиборчого підвищення зарплат та пенсій двояке, каже психолог Наталія Кухтіна. Позитивно ставляться хворі та пенсіонери, бо у них є вже мало фізичного ресурсу для покращення свого життя. Інші люди, і таких більшість, будуть ставитися негативно, тому що знають: за ці підвищення політик хоче їхній голос, переконана психолог.

Допоки політики наввипередки обіцяють збільшити соціальні виплати, мінімальна пенсія становить 400 гривень, зарплата – 332 гривні.
XS
SM
MD
LG