Доступність посилання

ТОП новини

До смертної кари засудили «Хімічного Алі» за геноцид іракських курдів


Петро Кагуй Прага, 25 червня 2007 року (RadioSvoboda.Ua) – Суд Багдада виніс смертний вирок двоюрідному брату Саддама Хусейна – Алі Хасану аль-Маджіду за геноцид іракських курдів наприкінці 1980-их років. До страти засудили також двох інших соратників Хусейна, а ще двох – до довічного ув''язнення.


Двоюрідний брат колишнього президента Іраку Саддама Хусейна – Алі Хасан аль-Маджід, відомий за прізвиськом «Хімічний Алі», у 1987-88 роках керував операцією проти іракських курдів.

Режим Хусейна під час ірано-іракської війни звинуватив курдів у симпатіях до противника. Проти курдів використали хімічну зброю. Іракські війська бомбардували населені пункти, використовуючи гірчичний та інші отруйні гази. Таким чином, вперше у світовій історії держава застосувала хімічну зброю проти своїх же громадян. Тоді загинуло близько 180 тисяч осіб і були зруйновані близько 3-х тисяч курдських сіл.

Показовою стала сумнозвісна хімічна атака міста Халабджі, де загинули близько 5 тисяч цивільних осіб, здебільшого діти та жінки.

Курди вітають винесення смертного вироку

Нинішній вирок «Хімічному Алі» у цьому місті курди сприйняли як справедливе покарання. Один із місцевих мешканців зауважив: «Ми закликаємо іракський уряд виконати смертний вирок тут, у Халабджі. Я вдячний уряду Іраку і суду за цей судовий вердикт».

Однак загалом в Іраку по-різному оцінюють нинішні судові вироки. Так мешканець села Аль-Ауджа, де народився «Хімічний Алі», зазначив: «Ми очікували на такий вирок, смертний вирок, котрий винесли ще до того, як його проголосив суддя. Ми, іракці, маємо свою уяву про цей суд. Пересічний громадянин, далекий від політики і політиків знає, що цей суд нікчемний... Незаконний і нікчемний».

Окрім двоюрідного брата Хусейна, сумнозвісного «Хімічного Алі», смертний вирок за звинуваченням у геноциді курдів винесли також колишньому міністру оборони Іраку Султану Хашіму Ахмеду та генералу Хусейну Рашіду Мохаммеду. Ще двох осіб засудили до довічного ув’язнення – це колишній голова військової розвідки Сабір Абдель Азіз ад-Дурі та один із представників цієї розвідки Фархан ель-Джібурі. А ще з одного підсудного зняли обвинувачення через відсутність доказів вини.
XS
SM
MD
LG