Доступність посилання

ТОП новини

Новий лідер Лейбористської партії Ґордон Браун сформує британський уряд вже цього тижня


Олекса Семенченко Лондон, 25 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Новий лідер британських лейбористів Ґордон Браун, що стане прем”єр-міністром країни у середу, окреслив пріоритети свого уряду, який він пообіцяв сформувати вже цього тижня. Кореспондент РС в Лондоні пропонує портрет нового британського лідера.

Лідер Лейбористської партії Великобританії Ґордон Браун
(epa)
Ґордон Браун офіційно став лідером панівної Лейбористської партії у неділю на партійній конференції у Манчестері, коли його у цій функції представив попередній голова партії Тоні Блер. Висловлюючи подяку, Браун сказав, що бере на себе цю велику відповідальнісь“з покірністю, гордістю й великим почуттям обов’язку”.

56-річний шотландець Браун присвятив більшу частину свого життя Лейбористській партії. Уже в 12-річному віці він допомагав у виборчій кампанії одному з її кандидатів у депутати парламенту, а з 16 років був її активним членом. Браун разом із Тоні Блером був архітектором реформування Лейбористської партії з традиційно соціалістичної орієнтації в сучасну політичну партію центристського спрямування, що вперше в своїй історії спромоглася виграти парламентські вибори три рази поспіль.

Від номер два, нарешті номер один

Коли 1994 року раптово помер тодішній лідер партії Джон Сміт, Браун був один із головних претендентів на його наступники. Згідно з багатьма джерелами, тоді між Блером і Брауном було досягнуто неофіційної угоди про те, що взамін на невисування останнього на посаду лідера, Блер повністю віддає Брауну економічну політику. Після приходу лейбористів до влади 1997 року Браун стає міністром фінансів. Від того часу на цій посаді він практично був людиною номер два у державі. На своєму посту він досяг чудових результатів. Упродовж десяти років економіка постійно зростала, інфляція залишалася низькою, як і відносний рівень податків, а рівень безробіття падав і нині є значно нижчим, ніж у середньому в ЄС.

У промові в Манчестері новий лідер пообіцяв британцям змінити країну на краще: “ Уряд, який я очолю, належить вам. Я віддано працюватиму для вас. Я робитиму все, що у моїх силах. Я готовий, готовий вам служити”.

Пріоритети Брауна: житло, здоров’я, посилений парламент

Він визначив як головний пріоритет внутрішньої політики значне збільшення інвестицій у будівництво нового житла, щоб забезпечити доступними помешканнями всіх, незалежно від рівня доходів. Іншими ключовими пріоритетами є вдосконалення державної системи охорони здоров’я, що залишатиметься безкоштовною для користувачів ще протягом мінімум наступного покоління, а також збільшення видатків на освіту, в тому числі університетську. Браун обіцяє надати більші повноваження парламенту і відмовитися від прерогативи прем’єр-міністра на одноосібне оголошення війни. Це питання вирішуватиме парламент. У міжнародній політиці Браун, як передбачається, залишатиметься близьким союзником США. Політика щодо участі Великобританії в Іраку суттєво не зміниться. Новий лідер вважається більш скептичним, ніж Блер, щодо інтеграції Британії в ЄС. Він хоче лідерства його країни у питаннях допомоги африканським країнам та протидії глобальному потеплінню.

Браун одружений, вихоивує двох маленьких синів, одному чотири, другому один рік. Сам він є сином шотландського протестантського священика. Його надзвичайні здібності до навчання дозволили вступити до університету в 16-річному віці. Він закінчив історичний факультет Единбурзького університету з відзнакою, і згодом захистив там докторську дисертацію.

Матеріали до теми:

• Майбутній британський прем''єр-міністр Ґордон Браун обіцяє збудувати 5 екологічно чистих містечок • Великобританія. Наступником Тоні Блера стане, очевидно, Ґордон Браун
XS
SM
MD
LG