Доступність посилання

ТОП новини

Катування в українських тюрмах триває


Мар’яна Драч Прага, 26 червня 2007 (Radio Svoboda.ua) — Побиття і катування є щоденною практикою в українських тюрмах, а громадськості важко дізнаватися, що там відбувається. Про це заявляють правозахисники у Міжнародний день допомоги жертвам тортур, який у світі відзначають сьогодні.

Ув’язненим, які стали жертвою свавілля, дуже важко довести, що вони постраждали, адже в Україні немає незалежної системи розслідування таких злочинів. Прикладом є події, що трапилися у січні цього року в Ізяславській колонії номер 31, що на Хмельниччині.

Підсудні хотіли влаштувати голодування проти умов утримання, але все це закінчилася розправою над організаторами акції. Про це, посилаючись на результати громадського розслідування, розповів голова правління Української Гельсінкської спілки з прав людини Євген Захаров.

«Їх викликали на штаб, їх били обличчям об підлогу, їх били гумовими кийками, їх ставили на розтяжку і продовжували бити до тих пір, поки вони не підписали папірців, що вони не мають претензій до конвою, до СІЗО. Після цього їх розвезли по різних колоніях, і вони зараз піддаються серйозному тискові. Батьки стверджують, що їм погрожують і хочуть їм збільшити покарання», — заявляє Захаров.

Зі свого боку Департамент із виконання покарань заперечує, що побиття взагалі сталося, а Генеральна прокуратура відмовилася порушити справу, адже ніхто із в’язнів зі свідченнями так і не виступив.

Система закрита — і буде ще закритіша?

Правозахисники пояснюють це тим, що українська пенітенціарна система є дуже закритою, а жертв тортур залякують. Ба більше.

Євген Захаров попереджає, що громадськості може стати важче зазирнути за ґрати. За його словами, днями ухвалили наказ, згідно з яким доступ представників громадськості, організацій та установ, а також журналістів обмежили лише суботою і неділею.

Дослідити ситуацію в українських тюрмах у 2005 році отримали змогу представники Комітету з попереджання тортур Ради Європи, які оприлюднили свої висновки в Страсбурзі минулого тижня. Вони задокументували випадки, коли «в’язням перекривали кисень за допомогою протигазів», «засовували палицю в анальний отвір» та «били в наручниках». Все це представники Ради Європи називають тортурами.

Влада бачить самі поліпшення

У відповідь на звіт уряд заявляє, що карає міліціонерів, які порушують закон, і повідомляє, що «загальна ситуація в місцях позбавлення волі поліпшується».

Нещодавно в Україні почала діяти стаття Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за катування: від трьох до п’яти років. За цією статтею минулого року проти працівників міліції були порушені 127 карних справ, але жодна з них не закінчилася вироком.
XS
SM
MD
LG