Доступність посилання

ТОП новини

ОЧЕС — до нових горизонтів!


Людмила Ваннек Прага, 26 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Стамбул цими днями — гаряче місто. І в буквальному розумінні (спека там 40 градусів у тіні), і в переносному, адже йдеться про гарячі дискусії, які вели на своєму саміті чільники Організації Чорноморської економічної співпраці (ОЧЕС). Саміт цього року ювілейний, 15-й. А для України він особливий ще й тому, що незабаром Україна перебирає головування в ОЧЕС на наступні півроку.

Вулиці Стамбула прикрашені плакатами кольору морської хвилі з гаслами: «До нових горизонтів!» До цих горизонтів прагнуть країни з Чорноморського регіону, який за територією перевищує площу цілого Європейського Союзу.

До нових горизонтів прагне й Україна, яку на саміті представляв Президент. Виступаючи у понеділок перед своїми колегами з інших 11 країн Чорноморського регіону, Віктор Ющенко закликав їх виробити головні принципи спільної енергетичної політики.

Саме так, за його словами, можна «зменшити загрозу використання енергетичних питань як інструментів зовнішнього впливу».

Він також заявив про необхідність створення Чорноморської зони вільної торгівлі, заснованої на правилах і нормах СОТ.

Колега Віктора Ющенка — російський Президент Владімір Путін повідомив на саміті про ініціативи своєї країни «зміцнити стабільність енергоринків Причорномор’я, у тому числі за рахунок розширення практики довготермінових контрактів».

«Ми й надалі готові з нашими партнерами в регіоні вирішувати великі завдання, які будуть впливати не тільки на економічне самопочуття країн регіону, а й на цілу європейську та світову економіку», — заявив Путін.

Серед великих завдань називають і побудову автомагістралі довкола Чорного моря. Автошлях завдовжки 7 тисяч кілометрів має пройти територіями 11 країн і зв’язати всі держави регіону.

Цю ідею Президент Ющенко високо оцінив, а про інші сказав так: «Безумовно, всі проекти для України цікаві».

Для здійснення великих завдань треба подолати «заморожені конфлікти»

Декотрі експерти, однак, сумніваються, що проект автошляху вдасться реалізувати, зокрема, через заморожені конфлікти в Чорноморському регіоні і через те, що найбільші країни ОЧЕС — Росія та Туреччина — змагаються за політичний вплив у регіоні.

А міністр закордонних справ Арсеній Яценюк, який теж брав участь у роботі саміту, якраз і повідомив, що Україна пропонує провести в Києві неформальне засідання міністрів закордонних справ і «використати ОЧЕС як економічний інструмент для вирішення заморожених конфліктів».

Очікують, що тема диверсифікації джерел енергопостачання, зокрема нафтогону Одеса — Броди — Плоцьк, стане лейтмотивом піврічного головування України в Організації Чорноморської економічної співпраці, яке Україна перебирає з 1 листопада.
XS
SM
MD
LG