Доступність посилання

ТОП новини

Чи врятує замісна терапія наркоманів Дніпропетровська?


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 26 червня 2007 р. (RadioSvoboda.Ua) - Сьогодні Всесвітній день боротьби з наркоманією. Показник розповсюдженості цієї хвороби на Дніпропетровщині вдвічі вищий за загальнодержавний. Тільки за офіційними даними, три людини зі ста в регіоні є наркозалежними. Дві третини наркоманів ніде не працюють і не навчаються, більшість є ВІЛ-інфікованими. Аби припинити розповсюдження інфекції серед ін’єкційних наркоманів, в області розпочали впроваджувати так звану замісну терапію.

Наразі в проекті із замісної терапії бере участь більше півсотні наркоманів Дніпропетровська. Щоранку у кабінетах двох лікарень їм видають таблетку-замінник наркотичної речовини еднок. Пити її треба тут-таки, при лікареві. Слідкують, аби таблетки не виносили за межі лікарні й не перепродавали. Головний нарколог Дніпропетровської області Наталя Біла каже, що в інших пострадинських країнах з’явився «чорний ринок», на якому торгують цими препаратами.

Addnok: Buprenorphine Hydrochloride
Виробник: Індійська фармацевтична фірма Rusan Pharma Ltd.
Русан надає ці ліки неурядовим організаціям для лікування опіоїдної наркозалежності.


Наразі замінник наркотичної речовини еднок препарат дуже дорогий. Забезпечити ним одного наркомана коштує до 15-ти тисяч доларів на рік, відтак купують таблетки виключно коштом міжнародних організацій і фондів. Коли кабінети «замісної терапії» відкриють у невеликих містах, Нікополі, Павлограді, Тернівці, планують перейти на використання більш дешевих таблеток, їх купуватимуть за бюджетні гроші.

Зміна голки на таблетку

Лікарі вже зараз прогнозують неоднозначні оцінки такого кроку суспільством, однак кажуть, що замісна терапія — це дієвий спосіб адаптації наркоманів у суспільство. Змінивши голку на таблетку, вони хоча б не поширюватимуть СНІД, каже лікар міської лікарні №5 Юрій Тарнавський. Більшість залежних навіть налагоджує сімейне життята працевлаштуються.

Переходом на замісну терапію, як виглядає, задоволені й самі учасники проекту. Григорій — наркоман із 20-тирічним стажем. Каже, що приймає пігулки вже місяць, щодня тепер не треба думати, де взяти «дозу», відтак став більше перейматися власним життям. «Я зараз ліг до лікарні, поліпшую своє здоров’я. Друзі знову відгукнулись, бо вони бачать, що я беру участь в своєму житті», каже він.

Наркозалежним треба допомагати перебудовувати свідомість

Однак лікарі, які займаються лікуванням та реабілітацією наркоманів, до замісної терапії ставляться скептично. Заввідділу реабілітаційного відділення обласного наркодиспансеру Андрій Шаповалов переконаний, що наркозалежному треба допомагати перебудовувати свідомість, а не просто пропонувати замінник наркотику. «Замісна терапія — я не можу сказати, що це погано чи це добре. Я позитивно ставлюся до процесу реабілітації, який побудований на корекції свідомості і веде до повернення особистості до життя, у соціум», каже він.

Наразі в Дніпропетровському обласному диспансері курс реабілітації проходять понад тисячу наркоманів. Приблизно кожного третього з них, за досвідом минулих років вдасться вилікувати. Решта, кажуть лікарі, через певний час знову повернеться до наркотиків.

Матеріали до теми:

• Героїн транзитом. Через Україну • ООН попереджає про серйозне зростання потоку афганського героїну до Європи. • В Україні викривають дедалі більше таємних лабораторій з виробництва наркотичної речовини. • Правоохоронці Криму в 2006 році вилучили на території кримської автономії 2 тонни 630 кілограмів наркотичних речовин. • “Звуки життя”: на колесах.
XS
SM
MD
LG