Доступність посилання

ТОП новини

100 ювілей головнокомандувача УПА Романа Шухевича


Галина Терещук Львів, 26 червня 2007 р. ( RadioSvoboda.Ua) – Цими днями на Львівщині вшановують 100-літній ювілей від дня народження головнокомандувача УПА Романа Шухевича. У західній Україні 2007 рік проходить під іменем Романа Шухевича, підпільне ім’я — Тарас Чупринка. Як вшановують сучасники пам’ять про легендарного героя? Чи вдалось встановити, що людські останки, знайдені кілька років тому у Збручі, належать головнокомандувачу УПА?

Портрет головнокомандувача УПА Романа Шухевича
(public domain)
6 років тому поблизу Львова, у селі Білогорща, завдяки старанням товариства вояків УПА у США відкрили музей головнокомандувача. Це була остання штаб-квартира генерала, і біля неї й відбувся останній бій з підрозділами МДБ. У ньому 5 березня 1950 року загинув Роман Шухевич.

Історія з його місцем поховання досі залишається невідомою. Довгий час вважали, що тіло відвезли у Львів, у тюрму на Лонського. Однак під час розкопок на території в’язниці останків Чупринки не виявили.

Де поховали Романа Шухевича?

У жовтні 2005 року з’явилась інформація, що на Хмельниччині, у Збручі, знайшли кістки, які буцімто належать Шухевичу. Політики навіть встановили пам’ятний знак. За версією, тіло вбитого спалили, загорнули в брезент і кинули в річку. Однак експертиза досі не проведена, а тому, чи належать кістки генералові Тарасові Чупринці, ніхто не стверджує, зокрема родина.

Це загальноукраїнська справа, і саме українська влада має нею опікуватись, стверджує керівник обласної організації КУНу Микола Пшевлоцький. Кунівці з нагоди ювілею проводять кілька заходів.

Але на 100-літній ювілей так і не вдалось дізнатись про місце вічного спочинку героя. Хоча воно й невідоме, але бодай у музеї можна дізнатись про життя та діяльність Романа Шухевича. Музей, до речі, відвідує обмаль людей.

Музей Шухевича – урок історії

На першому поверсі - численні архівні матеріали, фотографії, зброя, навіть є справжня упівська криївка. Роман Шухевич походив з інтелігентної родини, мав прекрасну освіту, знав мови, був всебічно розвинений, чудово грав на фортепіано. Музичний інструмент є у музеї. Зберігається тут і родинний псалтир 18 століття, який належав ще прадіду Романа - отцю Йосипу Шухевичу.

На другому поверсі кімната, де мешкав Роман Шухевич. Його син Юрій востаннє бачив батька у 1948 році, за 2 роки до смерті.

Неодноразово син генерала заявляв, що українська влада мала б поставити Москві питання про відшкодування за вчинені злочини проти українського народу. Однак нинішня влада не готова до такого кроку, вважає пан Шухевич. Адже політичні та економічні мотиви наразі домінують над національними. Ба більше, святкування року Романа Шухевича має регіональне забарвлення. Більшість заходів з нагоди ювілею проводяться на Львівщині. Це презентації виставок, книг, альбомів, мітинги, концерти.
XS
SM
MD
LG