Доступність посилання

ТОП новини

Росія гальмує нове призначення Тоні Блера; навіть після виборів стабільність Україні не гарантована (європейська преса)


Василь Зілгалов Прага, 27 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Газети обговорюють нову політичну посаду Тоні Блера, якщо Росія підтримає його кандидатуру на місце спецпосланця «четвірки» (ООН, ЄС, США і Росії) на Близькому Сході. Також у європейських виданнях йдеться про можливий розвиток політичної ситуації в Україні.

Британська «Індепендент» пише в середу, що Росія затримує призначення колишнього вже нині прем’єра уряду Великої Британії Тоні Блера на посаду спеціального посланця ООН, ЄС, США і Росії на Близькому Сході.

Виглядає так, пише газета, що представник Росії на нараді «четвірки» в Єрусалимі обумовив відкладання цього рішення необхідністю консультацій із міністром закордонних справ Сергеєм Лавровим.

«Індепендент» також нагадує, що Росія і раніше не погоджувалася з іншими членами «четвірки» щодо низки питань на Близькому Сході. Вона, наприклад, забажала вступити в діалог із «Хамасом» попри спротив США та ЄС.

Хоча пізніше, у середу, засоби інформації повідомили, що Росія нібито пом’якшила свою позицію щодо кандидатури спецпосланця «четвірки» після телефонної розмови самого Блера з Президентом Росії Владіміром Путіним.

Вибори не дадуть Україні швидкої стабільності

Відоме лондонське експертне видання «Джейнз» аналізує у своєму часописі, присвяченому зовнішньополітичним проблемам, розвиток ситуації в Україні.

Видання відзначає, що домовленості між Віктором Януковичем і Віктором Ющенком про дострокові парламентські вибори 30 вересня дещо віддалили Україну від небезпечної межі, коли могли статися прояви насильства.

Особливо зросло напруження, на думку лондонських експертів, після перепідпорядкування Ющенком внутрішніх військ МВС під його командування.

Це видання також аналізує співвідношення політичних сил в Україні і вказує на хитку рівновагу, яка призведе, на думку «Джейнз», до загострення протистояння на виборах восени, коли буде «гаряче» і коли політичні тріщини між різним регіонами України дадуть про себе знати.

«Джейнз» також прогнозує, що навіть успішні вибори 30 вересня в Україні не гарантують у середньотерміновій політичній перспективі соціальної стабільності в державі.

Подальший розвиток незгод між непримиренними політичними силами, на думку цього лондонського аналітичного видання, може негативно впливати на ситуацію в Україні і після виборів.
XS
SM
MD
LG