Доступність посилання

ТОП новини

Призначення Тоні Блера спеціальним представником міжнародного квартету посередників на Близькому Сході викликало суперечливу реакцію


Прем’єр-міністр Ізраїлю Егуд Ольмерт привітав нову посаду колишнього британського прем’єра. Ольмерт назвав Блера “другом Ізраїлю та палестинців”. У той же час радикальне палестинське угруповання “Хамас” вважає, що Тоні Блер, який підтримує дії США в Іраку та Афганістані, захищатиме ізраїльські інтереси, а не палестинські.


Прем’єр-міністр Ізраїлю Егуд Ольмерт привітав нову посаду колишнього британського прем’єра. Ольмерт назвав Блера “другом Ізраїлю та палестинців”.

Нове призначення Тоні Блера привітав Білий Дім. Речник державного департаменту США на брифінгу в Вашингтоні зазначив, що важливим завданням Блера буде розбудова тих палестинських інституцій, які формуватимуть підвалини майбутньої палестинської держави.

Позитивно поставився до призначення Блера також глава Палестинської адміністрації Махмуд Аббас.

До загальної позиції підтримки Блера на новій посаді приєдналась і Росія, яка раніше висловлювала певні перестороги.

У той же час радикальне палестинське угруповання “Хамас” вважає, що Тоні Блер, який підтримує дії США в Іраку та Афганістані, захищатиме ізраїльські інтереси, а не палестинські.

Завданням Тоні Блера буде мобілізувати міжнародну допомогу палестинцям, працюючи у тісному контакті з країнами-донорами, допомагати забезпечувати відповідну міжнародну підтримку палестинських державних установ, які будуть зосереджені на верховенстві права, повідомила речниця ООН на прес-конференції в Нью-Йорку.

До «близькосхідної четвірки» належать ООН, Євросоюз, Сполучені Штати і Росія. Головним завданням «четвірки» є врегулювання ізраїльсько-палестинського конфлікту.

Блер раніше в середу склав повноваження Прем’єр-міністра Великої Британії після 10 років на чолі британського уряду.

Його замінив на цій посаді Ґордон Браун, представник Блерової Лейбористської партії й дотеперішній міністр фінансів.
XS
SM
MD
LG