Доступність посилання

ТОП новини

У Криму мусульманам не повертають майно


Володимир Притула Сімферополь, 28 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – За даними кримського уряду, торік релігійним громадам автономії влада повернула близько 50 колишніх культових споруд. Однак, жодної з них не отримали мусульмани. В Духовному управлінні мусульман Криму кажуть, що відчувають дискримінацію з боку влади у цьому питанні.

Заступник муфтія мусульман Криму Джеміль Бебішев демонструє план Сімферопольської соборної мечеть, землю під яку влада ще не дала
(RadioSvoboda.Ua)
Муфтій мусульман Криму Еміралі Аджа Аблаєв читає святкову молитву на вулиці перед мечеттю. Кебір-джамі – сімферопольська соборна мечеть була збудована майже 300 років тому і тепер не вміщає усіх місцевих мусульман. Для нової соборної культової споруди міська влада досі землі не дала. Вірніше, принципове рішення, що вона буде на ялтинській околиці Сімферополя, уже ухвалене. Але чиновники, як каже заступник муфтія Джеміль Бебішев, просто замордували правовірних своїми формальними вимогами і зачіпками до документів.

Але ще більше проблем у мусульман з поверненням колишніх культових споруд. За словами Джеміля-ефенді, станом на сьогодні, громади намагаються, але не можуть повернути 43 колишні мечеті.

Кебір-джамі - єдина у Сімерополі мечеть, передана мусульманам
(RadioSvoboda.Ua)


Джеміль-ефенді: «Щоб повернути якусь нашу колишню культову споруду, від нас вимагають дуже багато паперів, доказів та архівних довідок. А коли все знаходимо і приносимо ці документи до виконкому, там вже виникають у нас проблеми – постійно негативні відповіді приходять».

Більшість колишніх культових споруд перебуває у приватній власності

У Комітеті у справах релігій при Раді міністрів АРК не коментують закиди представників Муфтіяту, але кажуть, що проблеми виникають через те, що більшість колишніх культових споруд мусульман перебуває у приватній власності, тож влада і не може піти на зустріч віруючим.

Але Джеміль Бебішев як приклад наводить Євпаторію, де Тахтали-джамі формально ніде на обліку не перебуває. Тож, щоб міськвиконком взяв її собі у власність, а потім передав мусульманській громаді, віруючі оббивають чиновничі пороги уже кілька років. Як і кабінети алуштинської влади, від якої вимагають повернути мечеть, де зараз музична школа. Оскільки міськвиконком гроші на нову школу не дає, тож моляться правовірні вже не один рік на вулиці.

Джеміль Бебішев: «Там навіть тричі судилися. Суди ці ми, як завжди, програємо. Ще мусульмани, кримські татари жодного суду не виграли».

Мусульманам пропонують викуповувати свої храми

А ситуація, що виникла у Бахчисараї, на підтвердження слів представників Комітету у справах релігій, справді найбільш типова – влада передала мечеть товариству з обмеженою відповідальністю, а те сьогодні пропонує мусульманам знову придбати свій храм.

Джеміль Бебішев: «На сьогодні багато наших культових споруд передали у приватну власність і ми не в змозі їх викупити».

«Аллах акбар – Аллах всемогутній!», – ці заклики муеддіна на намаз можуть чути члени лише 200 із 308 мусульманських громад Криму. Майже половині кримських мусульман досі немає де молитися.

Матеріали до теми:

• Знову протести. Знову за землю. Знову вимоги від кримських татар • Хто фальсифікував ухвалу уряду Криму про надання землі у заповіднику? • У Криму відзначили 63-тю річницю депортації кримських татар • У Криму в 63-тю річницю депортації кримських татар перепоховали кримськотатарського діяча часів Другої світової війни • Земельний скандал у Криму – слід одного з лідерів «регіоналів». • Для гольф-клубу земля є, для репатріантів – немає. • Як заповідники на інвестиції міняли. • Земельне питання, що перешкоджає щастю... сімейному.
XS
SM
MD
LG