Доступність посилання

ТОП новини

Конституцію ігнорує влада усіх рівнів, вважає більшість львів’ян


Галина Терещук Львів, 28 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні львів’яни доволі охоче здавали іспит з предмету «Конституція України». Отож, як здали екзамен мешканці Львова, і як вони оцінюють виконання Основного документу держави, та чи підтримують ініціативу Президента щодо проведення референдуму про доцільність ухвалення Нової Конституції?

Ініціатори акції – «Християнсько-Демократичний Союз молоді», «Українська Народна Молодь» та Об’єднання студентів-правників. Власне молоді люди і були екзаменаторами.

Львів’яни охоче складали іспит

На площі біля пам’ятника Кобзареві вони встановили 4 шкільні парти. За кожною по двоє охочих скласти тести. 10 запитань із 5-ма варіантами відповідей. Для прикладу: хто може бути Президентом, ким призначається Прем’єр-міністр, хто входить до складу Вищої ради Юстиції та інші.

Екзаменатори були задоволені відповідями і активністю львів’ян, серед яких було чимало молоді. А на запитання Радіо Свобода, чи виконуються положення Конституції у державі, чи потрібен новий нормативно-правовий акт найвищої юридичної сили і прямої дії, відповіді учасники акції були такими:

– «Окремі положення не виконується через керівництво держави».

– «Такою Конституція, як сьогодні, не може бути».

– «В Конституції все гарно прописано, а на практиці не виконується. Це помилка не тих, хто укладав, а представників влади усіх рівнів».

– «Не знаю, хіба що зміни до нинішньої».

– «Я маю право на працю, а її нема».

– «Вона стала політичним інструментом у боротьбі політичних партій. Усі заявляють про дух Конституції, а його не дотримуються».

– «Сама система судочинства скомпрометована і вимагає негайної реформи».

– «Не виконується, бо різні люди дориваються різними нечесними шляхами до влади».

Сьогодні Конституція не є найбільш сталим документом держави

Заступник голови асоціації медіа-юристів Львівщини Любомир Зубач вважає, що такі акції лише привертають увагу людей до найважливішого державного Закону. За його словами, сьогодні не відчутно у державі, що Конституція є найбільш сталим документом у країні.

Любомир Зубач: «Конституція визначає розподіл влади між різними органами державної влади, і тут нині є проблеми. Конституція розбалансована, не виконується, кожна гілка державної влади тлумачить собі Конституцію, як вважає за потрібне».

На сьогодні у більшості львів’ян ще не склалась чітка позиція щодо доцільності ухвалення Нової Конституції. Однак домінують думки, що у новому документі треба передусім звернути увагу на збалансованість органів влади. За словами Любомира Зубача, необхідно встановити чіткий розподіл повноважень, зрозумілі механізми реалізації Конституції, щоб не виникали двозначність і довільність у трактуванні Основного документу держави.
XS
SM
MD
LG