Доступність посилання

ТОП новини

Росія дотримується жорсткої лінії у зовнішній політиці. Після виборів Віктор Ющенко має діяти рішуче, а Захід – ще рішучіше (Огляд світової преси)


Василь Зілгалов Прага, 28 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Чи не всі впливові газети на Заході переймаються непоступливою позицією Росії щодо гарячих міжнародних проблем – незалежності Косова, розміщення ПРО у Європі. Чимало оглядачів зауважують, що обов’язки Тоні Блера як посередника на Близькому Сході будуть обмежені. Американські аналітики налаштовують українців на вирішальну осінь.

У четвер низка європейських та й американських газет звертають увагу на подальше наростання суворості у позиціях ЄС і США щодо стосунків із Росією. Так, впливова лондонська «Файненшел Таймс» пише, що країни Старої Європи змушені рішучіше ставитися до Росії. Газета зауважує, що Росія заявила під час зустрічі з керівництвом НАТО у Москві про свою послідовну позицію щодо Косова, системи ПРО в Європі і плани вийти з Договору про звичайні озброєння у Європі. «Файненшел Таймс» також вважає, що, незважаючи на більшу солідарність країн ЄС у російських питаннях, все ж такі країни, як Німеччина та Італія демонструють велике бажання знайти з Росією консенсус щодо Косова в ООН. Газета інформує, що деякі офіційні особи переконані у досягненні на початку липня домовленості між Джорджем Бушем і Владіміром Путіним на тему ПРО. Чимало газет вважають також, що незалежність Косова може стати небажаним прецедентом для Європи. А німецька преса інформує про прямі заяви Владіміра Путіна на кшталт відновлення російської присутності на Балканах і підкріплюють це, як це зробило агентство ДПА, фактами масованої активності російського бізнесу в балканських країнах.

Чимало оглядачів висловлюють скептицизм з приводу нового призначення Тоні Блера. Лондонська «Ґардіан» інформує у четвер, що коло обов’язків Блера на посаді посланника «четвірки» /США, ЄС, Росія і ООН/ на Близькому Сході буде обмеженим. Газета наголошує, що насправді Блер координуватиме лише гуманітарну допомогу палестинцям та реформування палестинської поліції. Новий посланник не матиме права втручатися у переговори між Ізраїлем та палестинцями. «Ґардіан» відзначає, що в Лондоні побоюються негативного впливу Блера на близькосхідну політику нового кабінету Ґордона Брауна. Також газета наводить інформацію про невдоволення Брюсселя призначенням Блера на посаду посланника в регіоні.

Відомі вашинґтонські аналітики Тарас Кузьо і Стівен Ларабі переконані, що український президент має не лише забезпечити чесні перевибори парламенту України, а й також «після виборів Ющенко мусить діяти рішуче, намагаючись поставити коаліцію і Кабінет міністрів на своє місце, щоб не повторювати тієї 6-місячної кризи, яка тяглася після минулорічних парламентських виборів». Про це Кузьо і Ларабі пишуть у четвер в американській «Вашинґтон Пост». Аналітики також закликають Захід активно підтримувати Україну в її інтеграції до ЄС і НАТО. Автори статті у «Вашинґтон Пост» переконані, що Заходу дуже важливий успіх демократії в Україні на виборах восени, бо це, на думку Кузя і Ларабі, сильно вплине на цілий регіон і на Росію та її політичний розвиток.
XS
SM
MD
LG