Доступність посилання

ТОП новини

Кириленко та Луценко не запросили Костенка?


Тетяна Ярмощук Київ, 28 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Об’єднання пропрезидентських сил чи початок їхнього розколу? «Наша Україна» та «Народна Самооборона» підписали декларацію про створення єдиного блоку, поки що без «Української Правиці».

Юрій Луценко та В''ячеслав Кириленко після підписання Декларації про створення єдиного виборчого блоку
(Ukrinform)
Юрій Костенко
(Ukrinform)
Створення єдиного виборчого блоку, єдиного виборчого списку та перспектива створення єдиної партії – так кажуть підписанти декларації про появу мегаблоку.

Лідер «Народної самооборони» Юрій Луценко наголосив: «Цим документом ми відкриваємо двері для всіх інших демократичних українських партій. Сьогодні ми готові заявити не тільки про створення єдиного виборчого списку та виборчого блоку, але й про чіткі наміри створення єдиної демократичної партії».

Юрій Луценко та В’ячеслав Кириленко запрошують Блок Юлії Тимошенко та «Українську Правицю» приєднуватися.

Представники «Правиці» кажуть, що їх цього разу не запрошували

Раніше «Наша Україна», «Народна Самооборона» та «Українська Правиця» парафували угоду про створення мегаблоку. Однак, каже лідер «Правиці» Юрій Костенко, на підписання сьогоднішньої декларації його не запрошували.

Юрій Костенко: «Саме цю декларацію нас підписувати не запрошували. Переговорний процес відбувається у два ешелони. На одному рівні виступає Кириленко та Луценко, ну а "Правиця" для них поки що не є рівноправним партнером».

Правицю не запросили на підписання сьогоднішньої декларації через їхні надмірні амбіції, вважає політолог Кость Бондаренко: «Апетити "Правиці", Костенка та Плюща, були настільки високими, і їхні вимоги були настільки неадекватно високими, особливо враховуючи їхню питому вагу в українському політикумі, що говорити всерйоз, мовляв, вони могли б додати якісь бали спільному мегаблоку в обмін на задоволення їхніх амбіції, було б смішно».

На думку ж політолога Сергія Тарана, «Українська Правиця» приєднається до мегаблоку, а от чи буде там «Народна Самооборона», це ще питання.

Сергій Таран: «Ідуть переговори, сторони, звичайно, декларують прагнення до єдності. Але поки не домовляться щодо кількості місць, і це не затвердять з’їзди, про остаточний формат говорити рано. Окрім того, для цього блоку дуже важливе перше місце, адже якщо на першому місці стоятиме Луценко, він однозначно стає лідером об’єднаного блоку, а якщо Луценку вдасться добитися того, що це буде блок, який уже не буде називатися «Наша Україна», то тоді Луценко стає однозначним лідером. Це, звичайно, комусь сподобається, а комусь ні».

Про створення мегаблоку, який би об’єднав демократичні сили, говорять відтоді, як Президент видав перший Указу про розпуск парламенту. Проте кадровий склад блоку є предметом непростих дискусій.

В результатах соціологічних опитуваннях також «різнобій»

Немає єдиного висновку і в соціологічних опитуваннях, опублікованих цього тижня. Приміром, соціологи Центру імені Разумкова пророкують, що Луценко з «Народною Самообороною» може самотужки подолати 3-відсотковий бар’єр, а «Правиця» мусить блокуватися. Втім, за цим же опитуванням, злиття пропрезидентських сил не зможе істотно вплинути на відсотки, що наберуть фактично Ющенко та ті, хто його підтримує. Та за всіма опитуваннями, українці не надто впевнені у тривалості та міцності союзу «Нашої України», «Народної Самооборони» та «Правиці», особливо, коли йтиметься про розподіл посад.
XS
SM
MD
LG