Доступність посилання

ТОП новини

Поляки переймаються, чи встигнуть вони підготуватися до Євро-2012


Єва Поштар Варшава, 28 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Минув місяць після того, як Україна та Польща отримали право на проведення футбольного чемпіонату Євро-2012. А над Віслою виникає щораз більше ділових запитань. Чи справді Польща встигне до 2012 року провести всі необхідні для чемпіонату інвестиції? Один із польських депутатів навіть пропонував продати за мільярд євро польські права на Євро-2012 щоб, мовляв, не ганьбити себе перед світом! Чи праві опоненти? А якщо так – то в чому?

Національний стадіон у Варшаві (проект)
(e2012.org)
Нещодавно поляки дивилися на своєму громадському телебаченні, як в Україні будують стадіони. Заздрість у Польщі викликають, як новий стадіон в Донецьку, так і старий, київський Республіканський стадіон. Тим часом у Варшаві ледве починається підготовка до зведення Національного стадіону. На його місці й далі діє Ярмарок Європа, один з найбільших у світі базар.

Символічного ж значення набирає саме той факт, що Ярмарок Європа в суботу нарешті припиняє роботу. Спортивний додаток щоденника «Газета виборча» помістив інтерв’ю з архітектором Стефаном Куриловичем, який проектував варшавський Національний стадіон. Пан Курилович зазначив: «Беручи до уваги, що будуватимемо темпами, які задають теперішні адміністративні норми, ми не маємо жодних шансів на те, щоб устигнути з усім не лише до 2012, але й навіть до 2020 року».

Чи так воно насправді? Про це Радіо Свобода запитало про це в польському штабі Євро-2012.

Шеф штабу Мацєй Гжеськов''як залишається оптимістом: «Усім опонентам я відповідаю ось так: минулого тижня ми зустрічались із представниками УЄФА. Ані президент Мішель Платіні, ані керівництво футбольної федерації, загалом, не допускають думки, що проект може не вдатись. Це переконання не базується на емоціях, адже УЄФА – це не благодійна організація. Це федерація з найкращим у світі бізнесовим досвідом».

Урядові та парламенту треба негайно змінити близько 100 законів

Однак чимало голосів про загрози для проведення Євро-2012 лунає від представників влади на місцях. Мери Гданська, Вроцлава чи Познані, де мають проходити футбольні змагання, застерігають, що до Євро-2012 залишилося близько 1800 днів. А урядові та парламенту треба негайно поміняти близько 100 законів, які гальмують інвестиції у Польщі. Тим часом польський парламент від п''ятого липня починає майже двомісячні літні канікули.

Мацєй Гжеськов''як: «Триває робота над правками частини законопроектів у державній адміністрації. На мою думку, коли парламент повернеться із літніх канікул, його закидають новими законопроектами. Вважаю, що до кінця року це вдасться зробити. Я переконаний, що і спікер, і депутати дуже добре знають, що роблять».

Бракує будівельників та зростають ціни на будматеріали

Польські коментатори кажуть, що законодавство це одне, але реальне життя – інше. Зараз у Польщі бракує будівельників. Фахівці вказують на те, що шалений ріст цін на будівельні матеріали у Польщі може поглинути навіть половину фондів Євросоюзу, призначених на проведення Євро-2012.

Однак, голову польського штабу Євро-2012 Мацєя Гжеськов''яка такі закиди не лякають: «Якщо надалі у Польщі ціни будівельних матеріалів будуть збільшуватись такими швидкими темпами, тоді дешевші будівельні матеріали купимо в країнах Євросоюзу. На мою думку, в Польщі ціни врешті знизяться, бо вони були штучно підвищені, а це збитково для нашої економіки. Виробники і посередники, врешті-решт, мають замислитись, чи у зв''язку з Євро дійсно варто витягувати з покупця гроші, які перевищують ринкові ціни. Вважаю, що правила вільного ринку тут добре спрацюють».

Матеріали до теми:

• Не пізніше 2010 року Україна отримає 6 суперсучасних стадіонів, на яких відбуватимуться матчі Євро-2012 • Львівські депутати спільно взялись за Євро-2012 • Що не так із підготовкою до «Євро-2012» у Львові? • Підготовка і проведення чемпіонату з футболу Євро-2012 буде тестом на спроможність інтеграції України до Європи, заявив під час візиту до Варшави керівник МЗС України Арсеній Яценюк • Польська преса про офіційний візит міністра зовнішньополітичного відомства України Арсенія Яценюка до Польщі • Найслабше місто серед претендентів на проведення “Євро-2012” • Стадіон в обмін на житло. • «Дніпро» – стадіон під «Євро-2012».
XS
SM
MD
LG