Доступність посилання

ТОП новини

Відповідь ЄС на зміни клімату


Наталія Вікуліна Брюссель, 29 червня 2007 (RadioSvoboda.Uа) - Європа повинна не лише скорочувати викиди парникових газів, але і прилаштовуватися до кліматичних змін, аби вони менше позначалися на здоров’ї людей, на економіці і екології. З такою пропозицією виступила Єврокомісія.

(Courtesy Photo)
Повінь у Британії і небувала спека в Греції та інших європейських країнах – ось найостанніший приклад того, як кліматичні зміни впливають на погоду в Європі. Тож Єврокомісія пропонує не тільки боротися з потеплінням, але й робити кроки, аби прилаштуватися до вже наявних негараздів з погодними умовами.

Комісар ЄС з екології Ставрос Дімас каже, що прилаштуватися до кліматичних змін не замінює боротьбу з цими змінами за допомогою скорочення парникових викидів. Європа повинна одночасно діяти на обох фронтах, пом’якшувати зміни в кліматі і пристосовуватися до них. «Інакше ми не отримуємо бажаних результатів»,- стверджує комісар.

Як пристосуватися до кліматичних змін?

Серед іншого Єврокомісія пропонує підвищувати громадську свідомість і проводити публічні дебати, як краще європейцям прилаштовуватися до капризів погоди. Третього липня у Брюсселі відбудеться конференція, яка і розпочне всеєвропейську дискусію про пристосування до кліматичних змін. Єврокомісія каже, приміром, про те, що слід ефективніше використовувати запаси води і що під час спеки слід краще дбати про слабких та старших людей.

За останнє сторіччя європейський клімат потеплішав на 1 градус за Цельсієм – це більше, ніж у середньому на всій планеті. Результати – очевидні: льодовики тануть, лижним курортам загрожує закриття, а південна Європа стає занадто жаркою для проведення відпустки. Спека влітку 2003 року викликала, за підрахунками, 70 тисяч передчасних смертей.

Від глобального потепління потерпають люди і бізнес

У деяких місцях та для деяких людей питання буквально стоїть так: або пристосуватися до змін у кліматі, або померти, наполягає Дімас. Проблеми клімату стосуються як людей, так і бізнесу. Кліматичні зміни напряму вражають такі сектори, як сільське господарство, лісництво, рибальство, туризм і охорону здоров’я.

Окрім того, мешканці узбережних районів та густонаселених річних рівнин можуть більше за інших страждати від частих бурь і повеней. Кліматичні зміни можуть призвести до переїзду людей в інші регіони. Нині Євросоюз має за мету обмежити глобальне потепління до 2 градусів за Цельсієм – але й такі зміни можуть спричинити великі проблеми для життєдіяльності людей.

Матеріали до теми:

• «Саме найбідніші з найбідніших — це ті, хто потерпатиме від кліматичних змін найбільше» • Як лікувати планету від хвороби під назвою потепління? • Ґор закликає конгресменів до подолання кліматичної кризи • Італія та Іспанія — найбільші жертви глобального потепління • Нищення лісів у Новій Україні. Чому ліси вирубуються і чим це загрожує? • Дерева допоможуть людству боротися зі змінами в кліматі • Північно-Західній Європі загрожує різке похолодання
XS
SM
MD
LG