Доступність посилання

ТОП новини

Рівень небезпеки в Великій Британії підняли до найвищого, «критичного», після виявлення двох бомб у Лондоні і «нападу» в аеропорті Ґлазґо, які вважають пов’язаними спробами терактів


У суботу на летовищі в Шотландії в скляні двері авіатерміналу на повній швидкості врізався «джип», пробивши захисні бар’єри. Машина відразу спалахнула. Двох чоловіків, які були в ній, затримали, вогонь погасили. Ніхто не потерпів. Але після інциденту термінал евакуювали, а польоти припинили. Представник шотландської поліції повідомив, що цей потенційний теракт пов’язаний із п’ятничними спробами влаштувати вибухи в Лондоні.

У суботу на найбільшому летовищі в Шотландії в скляні двері авіатерміналу на повній швидкості врізався «джип», пробивши захисні бар’єри. Машина відразу спалахнула.

Двох чоловіків, які були в ній, затримали, вогонь погасили. Ніхто не потерпів, крім одного з нападників, який сильно обгорів і під вечір був у критичному стані в лікарні.

Після інциденту термінал евакуювали, а польоти припинили.

Міністр внутрішніх справ Великої Британії Джакі Смит назвала випадок «серйозним».

На вже другому в суботу кризовому засіданні уряду ввечері вона оголосила, що країна переходить на найвищий із п’яти, «критичний» рівень небезпеки. Це означає, що на небезпеку можна чекати щомиті.

А Прем’єр-міністр Ґордон Браун ужив слово «напад».

Пізніше Перший міністр Шотландії Аксел Салмонд повідомив, що поліція розглядає цей напад як теракт.

А представник шотландської поліції повідомив, що цей потенційний теракт пов’язаний із п’ятничними спробами влаштувати вибухи в Лондоні.

Уранці в суботу відбулося попереднє надзвичайне засідання британського уряду за участі керівників протитерористичних служб у Скотланд-Ярді, приміщенні лондонської поліції.

Два потужні вибухові пристрої в запаркованих автах виявили і знешкодили в п’ятницю в центральних районах британської столиці.

Обидва «мерседеси» були повні бензину, газових балонів і гвіздків.

Поліція заявила, що обидва лондонські випадки «чітко пов’язані між собою» й є замахом на спробу спричинити загибель людей і руйнування.

Відповідальні за замах іще не відомі. Поліція сподівається з’ясувати людей, які залишили заміновані машини, зокрема, аналізуючи записи з телекамер спостереження, яких у Лондоні тисячі.

Тим часом у суботу ввечері в британській столиці і попри загрозу відбувається традиційний ґей-парад. Мер Лондона Кен Ливинґстон заявив його учасникам, що «терористи не залякають Британію». Поліція працює в режимі особливої пильності.

Наступного тижня сповнюється два роки від вибухів на лондонському транспорті, що їх улаштували 7 липня 2005 року нападники-самогубці й які вбили 52 особи.
XS
SM
MD
LG