Доступність посилання

ТОП новини

Дубль два – Ющенко хоче вдруге спитати українців – чи хочуть вони, аби парламент був двопалатним?


ГЛАС НАРОДУ: /images/photo/question_50.jpg Якщо референдум, запропонований Президентом, відбудеться, чи голосуватиме Ви "ЗА" двопалатний парламент? /images/photo/SL_02.07.2007_n1.jpg Ігор, юрист: - Я голосуватиму проти двопалатного парламенту, оскільки Україні достатньо такого, як є зараз - але б тільки він працював належним чином...450 депутатів - цього досить, аби виносити правильні рішення і розробляти нормальні закони... /images/photo/SL_02.07.2007_n4.jpg Людмила, директор фірми: - Мабуть буду голосувати за двопалатний парламент. Мені здається, що такий варіант - кращий... /images/photo/SL_02.07.2007_n3.jpg Лев Іванович, полковник у відставці: - Нехай президент наведе порядок - такий як він обіцяв на Майдані. Інакше - не допоможе ані дво, ані три палатний парламент. /images/photo/SL_02.07.2007_n2.jpg Олена, студентка: - Думаю, потрібен двопалатний. Одна палата займатиметься внутрішніми питаннями, а друга - внутрішніми... /images/photo/SL_02.07.2007_n5.jpg Анатолій Леонтійович, економіст: - Бачте, ми ще як нація не навчилися господарювати в самому парламенті - там така низька трудова дисципліна, що якби так працювали на виробництвах, то вже давно всіх по звільняли би... Якщо ту кількість депутатів, яка є - розіб''ють на 2 палати, то я згоден. Якщо ж чисельність депутатів збільшиться - я проти. /images/photo/SL_02.07.2007_n6.jpg Світлана, пенсіонерка: - Взагалі - голосувати буду, але я не зовсім розуміюся на цій двопалатності... І взагалі - я за Президента! Віола Бурда, Олександр Лащенко Через сім років після того, як в українців цікавилися – чи варто змінювати Конституцію, глава держави пропонує знову йти на референдум. Цього разу не Президент Кучма, а Президент Ющенко прагне опитати народ щодо виправлень в Основному Законі й, зокрема, стосовно того – чи робити у парламенті ще одну – другу палату. Те, як змінили у 2004-му році Конституцію, спричинило хаос в Україні. Тому, щоб припинити це безладдя, слід взяти за зміни до Основного закону. Так Президент Ющенко пояснив свою ініціативу змінити Конституцію. Причому, на відміну від того ж таки 2004-го року, коригувати Основний закон Ющенко пропонує не в стінах Верховної Ради, а на референдумі.

Віктор Ющенко: “Маємо унеможливити перетворення Ради на найвищий орган державної влади. Я не виключаю доцільності повернутися до теми двопалатного парламенту в Україні”


Зараз український парламент – однопалатний - 450 нардепів, обраних від блоків або партій. Ющенко обґрунтовує свою ініціативу додати ще одну палату тим, що варто “збільшити представництво регіонів у парламенті і підвищити відповідальність та якість законотворення". Заступник голови Секретаріату Президента з правових питань Ігор Пукшин – про своє бачення – яким може бути цей двопалатний український парламент?

“Нижня палата має затверджувати закони та приймати бюджет – чисто законодавча діяльність. До верхньої палати можуть відійти обов’язки затверджувати ті закони, які приймає нижня палата, а також - кадрові питання, які виникають.”

Реакція серед політиків на пропозиції Ющенка запровадити через референдум двопалатний парламент неоднозначна. Депутат від ПР прихильник Віктора Януковича – Ярослав Сухий звинувачує Ющенка та його оточення у плагіаті та намаганні узурпувати владу, але він не проти двопалатного парламенту – ідея гарна, але невчасна:

“Це не Ющенка ідея, це плагіат з рішень всеукраїнського референдуму, котрий проводив Леонід Кучма і тоді Ющенко не підтримав цих ідей, а тепер раптом висунув їх... Це з його боку намагання узурпувати владу і шлях до авторитаризму Президента. Якби ми мали сформовану парламентсько-президентську републіку, то тоді ми могли би говорити про двопалатний парламент, як про шлях до мінімізації огріх партійних списків, тобто щоб дати можливість представництва регіонів... А коли в нас зараз губернатори є керівниками виборчих партійних штабів – то про який двопалатний парламент може йтися?”

Опонент Партії регіонів, соратник Тимошенко Олег Білорус нагадує, що Україна – унітарна держава, і тому двопалатність у Верховній Раді їй не пасує:

“Будуть змагатися між собою палати, а потім палати з президентом – це буде лише додатковим джерелом політичного хаосу... Тому на цьому етапі краще зберегти однопалатний парламент. До того ж часті зміни призводять до дестабілізації, теоретичні розробки – можуть бути, але на практиці – не треба поспішати. Бо якщо зразу все зробити – і двопалатний парламент, і змінити Конституцію, то втрачається мінімальна основа”.

Такої ж думки і сама Юлія Володимирівна – вона ввжаажє, що двопалатний парламент буде тільки поглиблювати “федералізацію” країни. І це небезпечно.

Британська двопалатність

Одна з найвідоміших країн, що має тривалий досвід двопалатності – Британія. Парламент поділяється на палату громад і палату лордів. Третьою складовою парламенту є монарх. Друга палата – складається із представників єпископату англіканської церкви та світських лордів і більше є даниною традиції, оскільки її повноваження дуже обмежені - розповідає лондонський кореспондент Радіо Свобода Олекса Семенченко. За законом, найвища законодавча влада належить монархові, фактично ж – обраній нижній палаті громад (палату лордів не обирають). Усі міністри, включно з прем’єром, є членами палати громад. У наш час монарх діє виключно за рекомендаціями прем”єр-міністра. Зараз уряд робить спроби реформувати верхню палату – зокрема, виключити із парламенту спадкових лордів, які потрапляли у владу виключно завдяки “благородним кровям”. Також планується, що і членів верхньою палати хоча б частково мають обирати люди, оскільки більшість британців вважають неправильним, що частину парламенту обрано недемократичним шляхом.

XS
SM
MD
LG