Доступність посилання

ТОП новини

Не без провокацій: як у Луганську відзначили сторіччя керівника УПА


Ярослав Гребенюк Луганськ, 2 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Луганську відзначили 100-річчя із дня народження керівника УПА Романа Шухевича. Товариство «Просвіта» проводило конференцію з доповідями і переглядом фільму «Нескорений», а молоді «регіонали» прийшли на захід із пікетом.

Біло-голубі політики зібралися протестувати проти показу фільму «Нескорений»
(RadioSvoboda.Ua)
Арсен Клінчаєв вважає, що Роман Шухевич працював начальником концтабору
(RadioSvoboda.Ua)
Лідер луганської молодіжної організації Партії регіонів «Молода гвардія» Арсен Клінчаєв намагався присоромити людей, що зібралися на перегляд фільму «Нескорений» у центрі «Відродження», і таким чином іще раз зруйнувати плани «націоналістів».

Одного разу це вже йому вдалося: спочатку фільм, присвячений генералові повстанців, планували показати в популярному луганському кінотеатрі «Космос», але після втручання Клінчаєва захід довелося перенести.

Організатори розказали, що лідер «Молодої гвардії» натиснув на директора кінотеатру. Одна із ініціаторів акції, редактор газети «Молодогвардієць» Яна Осадча розповіла, що директор «Космосу» заявив: після розмови з Клінчаєвим він не побажав «вв’язуватись у цю справу», бо йому «свій бізнес дорожчий».

Осадча повідомила, що директор так обґрунтував відмову: Клінчаєв пообіцяв кінотеатрові великі неприємності – від побитих вікон до просто закриття. І директор вирішив не шукати неприємностей, бо Клінчаєв у Луганську – особа відома. Зокрема, і участю в кількох політичних бійках.

У 2005 році він бився з головою луганської організації НСНУ Андрієм Недовесовим, минулого року – у стінах Верховної Ради з «тимошенківцями», а на луганському телеканалі ІРТА – з пропагандистом української мови Сергієм Мельничуком.

Сам Клінчаєв звинувачення заперечує й називає їх «брехнею і наклепом».

Він стверджує, що «просто поговорив» із директором кінотеатру. «Я йому показав документи про цю людину, і він сказав: „Я особисто цього фільму показувати не буду. Я не знав, хто такий Шухевич“. Оце і вся розмова!» – заявив Арсен Клінчаєв.

А голова Луганської обласної організації товариства «Просвіта» Володимир Семистяга, навпаки, називає «абсолютною брехнею» те, що говорить Клінчаєв.

«Це свідомий провокатор, і ми про це неодноразово уже говорили. Давайте пригадаємо, що кілька місяців тому у нього була бійка з Мельничуком. Ось це і є його справжнє обличчя», – каже Володимир Семистяга.

Конференція «Просвіти», присвячена 100-річчю Романа Шухевича, проходила в українсько-канадському центрі «Відродження». Пікет на майданчику біля центру вийшов шумним, але нечисленним. Прогресивні соціалісти та ветерани, участь яких обіцяв ватажок молодих регіоналів, так і не підійшли.

Із прапорами Партії регіонів, «Молодої гвардії» та Української соціал-демократичної молоді стояли близько 25 людей. Приблизно стільки ж було журналістів і міліціонерів.
XS
SM
MD
LG