Доступність посилання

ТОП новини

Відпочивати без політики і без шкоди довкіллю


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 2 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Дніпропетровську, на Монастирському острові, цими днями розгорнули студентське наметове містечко. Акція «Студентська республіка» – неполітична. Вихованці місцевих вузів хочуть показати мешканцям міста, що можна відпочивати і розважатися з користю для себе і без шкоди для довкілля.

Сонце, повітря, вода, розваги, конкурси, шоу… «Студентська республіка» на Монастирському острові живе весело. На кілька днів хлопці та дівчата стали мешканцями зовсім іншої країни, тут свої закони, своя грошова одиниця, свої паспорти. І – свобода.

Мешканець «Студентської республіки» Олександр каже, що найбільше йому подобається у цій демократичній країні можливість «дуркувати» під оплески глядачів.

«Ми безпечні для оточуючих людей. Всі нас тут люблять. І коли ми в доброму гуморі й влаштовуємо балаган, всім це дуже подобається», – каже Олександр.

Студентська республіка поважає чистоту

Однак відпочивати зі смаком для цих студентів не означає смітити та заважати іншим. У «Студентській республіці» не вживають алкоголю, тут цінують гумор, спорт і чистоту, на території – жодного папірця чи недопалка.

Студентка одного з економічних вищих навчальних закладів Дніпропетровська Катя каже, що мешканцям «Республіки» подобається бути прикладом для всіх відпочивальників.

«Нашу появу тут запам’ятають надовго, тому що ми до цього дуже ретельно готувалися. І наша мета, з якою ми сюди приїхали, – дуже благородна. Ми пропагуємо здоровий спосіб життя. Це все і на користь людям, і на користь місту, і нам в задоволення», – каже Катя.

Президента таки обиратимуть

Хлопці та дівчата кажуть, що їхня акція не має політичного підтексту, тому до неї не залучали молодіжні партійні організації. І все ж без політики не обійдеться й на відпочинку: студентам належить брати свого, «республіканського» Президента. За цю посаду змагатимуться кілька хлопців та дівчат, які готують свої передвиборчі програми.

Студента Павла Краснобріжного обрали студентським Президентом Дніпропетровська минулого літа. Тепер він готується передати свої повноваження наступникові. Каже: гра грою, але цю посаду міські чиновники сприймають серйозно.

«Загалом це гра. Посада Президента – це швидше такий якийсь бренд», – вважає Краснобріжний. Але, нагадує він, із іншого боку є постанова Міністерства у справах молоді, що президент «Студентської республіки» є «студентським президентом України».

«Коли приходить звичайний студент і каже, що він щось хоче зробити, йому відповідають: слухай, дорогенький, ти займайся своєю справою, а ми – своєю. Але коли ти приходиш і говориш, що ти Президент „Студентської республіки“, на тебе вже звертають увагу», – каже Павло Краснобріжний.

Цього літа найактивніші учасники дніпропетровської «Студентської республіки» поїдуть до Криму. Там акція набуде загальноукраїнського масштабу.
XS
SM
MD
LG