Доступність посилання

ТОП новини

В українському Зборові відзначають 90-ліття переможного бою чехословацького війська


Оксана Пеленська Прага, 2 липня 2007 (RadioSvoboda.ua) – Прем’єр Чехії Мірек Тополанек, міністр оборони Власта Парканова і чеські ветерани приїхали до українського Зборова, щоб відзначити 90-ліття бойового хрещення перших військових підрозділів чехів і словаків. 90 років тому, 2 липня 1917 року, в бою під селом Калинівка неподалі Зборова на Тернопільщині чехословацьке військо зустрілося з австро-німецькими вояками. Одна з останніх великих битв Першої світової війни закінчилась перемогою чехів і словаків. До історії Чеської Республіки ця дата вписалась як важлива віха на шляху до незалежності.

Пам''ятник у Зборові
(blansko.cz)
На світанку 2 липня 1917 року три чехословацькі полки – імені Яна Гуса, короля Їржі з Подєбрад та Яна Жижки з Троцнова – зайняли наступальні позиції під Зборовом у складі російського Південно-Західного фронту. Проти 4 тисяч чехів і словаків стояла набагато більша австрійська армія.

О 9-й ранку розпочався бій, а вже за три години чехословацькі вояки раділи перемозі. Прорвавши ворожу лінію поблизу Зборова, вони суттєво просунулись вперед, взявши при цьому в полон кілька тисяч австрійських вояків, 20 гармат та іншу зброю.

У битві під Зборовом воювала низка відомих чехів – скульптор Карел Котрба, письменник Ярослав Кратохвіл, а також майбутній Президент Чехословаччини Людвік Свобода.

До відзначення 90-ліття бою під Зборовом активно готувалось чеське Міністерство оборони. У військовому музеї Праги відкрита виставка архівних матеріалів, фотографій і книг, які докладно розповідають про зборівську битву.

Важлива віха в історії Чехії

На її важливість в історії Чехії наголосив також речник Міністерства оборони Чеської Республіки Андрей Чіртек.

Ця битва, за його словами, була одним із вирішальних моментів на шляху створення Чехословаччини, самостійної держави чехів і словаків: «Це тому, що чеські вояки, які тоді ще не мали своєї держави, виступили, щоб воювати проти держави, яка їх на цю криваву війну послала. Саме ці вояки довели всьому світові, що вони хочуть мати свою державу, хочуть самі нею керувати. Вони заслужили мати свою країну, тому що заплатили за це жертвами і власною кров’ю».

Перемогу чехів і словаків під Зборовом високо оцінював перший чехословацький Президент Томаш Масарик. Він закликав не забувати полеглих у бою, адже перша успішна військова акція захистила ідею майбутньої незалежної держави чехів і словаків.

Про 190 вояків, що полягли у бою під Зборовом, пам’ятають і їхні земляки, і українці з близьких містечок і сіл. На полі бою нині стоїть пам’ятник, на якому викарбовано: «Тут, на старій слов’янській землі під Зборовом, сплять сини Чехословаччини, що полягли за волю, за мир, за краще майбутнє всіх слов’янських народів».
XS
SM
MD
LG