Доступність посилання

ТОП новини

У Вірменії намагаються обмежити іноземне радіомовлення


Василь Зілгалов Прага, 3 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні парламент Вірменії продовжує обговорення поправок до закону про теле-радіовисилання в країні. Ці дебати відбувалися з початку тижня на фоні демонстрацій протесту перед парламентом в Єревані. Поправки до закону фактично забороняють ретрансляції зарубіжних передач на частотах державного теле- і радіомовлення і обкладають великим податком такі ретрансляції на приватних станціях. Це загрожує не лише закриттям Радіо Свобода в цій країні але й, взагалі, забороною іноземного мовлення у Вірменії.

Представник ОБСЄ Міклош Гарасті заявив Радіо Свобода, що ухвалення вірменським парламентом у другому читанні тієї редакції закону про теле-радіомовлення, яка була доповнена поправками 29 червня, означало б припинення мовлення Радіо Свобода у Вірменії. Хоча голова парламенту Вірменії Тіґран Торосян заперечував це перед журналістами: «Цей пакет змін у законі про теле-радіомовлення абсолютно немає відношення до Радіо Свобода. Лише – до журналістів». Той же речник ОБСЄ, Міклош Гарасті, відзначив також , що очікувані поправки до закону значно зменшать плюралізм ЗМІ у Вірменії і негативно вплинуть на моніторинг президентських виборів в країні, які очікуються через вісім місяців. Гарасті сказав радіо Свобода: «Якщо до цих виборів важливе джерело додаткової інформації буде усунуте з ефіру, то це значно ослабить плюралізм у доступі вірменів до інформації, яка дійсно має ефект і справді є значущою для виборів».

Нове законодавство створює серйозні перепони і для ретрансляції зарубіжних програм на приватних вірменських радіостанціях. У разі його ухвалення податок для журналістів за кожну ретрансльовану зарубіжну програму тут зросте у 70 разів.

Західні експерти прогнозують, що новий закон завдасть удару і по Радіо Свобода у Вірменії і по свободі ЗМІ в цій країні. Президент корпорації Радіо Вільна Європа – Радіо Свобода Джеффрі Ґедмін підкреслив, що такий закон «міг би встановити небезпечний прецедент для громадських ЗМІ у всіх країнах колишнього СРСР».

Нагадаємо, що від 15 до 18 відсотків дорослих вірмен слухають передачі Радіо Свобода, яке змагається за першість у популярності із вірменським Громадським радіо.

У понеділок деякі вірменські парламентарі пропонували пом’якшити згадані поправки до цього закону про теле-радіомовлення. Дебати продовжать сьогодні. Американські офіційні чинники не виключають, що у відповідь на ухвалення забороняючого для іноземних мовників законодавства Вірменія може не дорахуватися сотень мільйонів доларів іноземної допомоги.
XS
SM
MD
LG