Доступність посилання

ТОП новини

Розслідування спроби терористичних нападів у Великій Британії набуло міжнародного виміру: допити в Австралії


Олекса Семенченко Лондон, 3 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Слідство щодо спроби терористів здійснити потужні вибухи в центрі британської столиці та на летовищі міста Ґлазґо отримало несподіваний розвиток. На летовищі австралійського міста Брісбейна поліція затримала чоловіка, що відправлявся до Індії. Нині його допитують, щоб встановити, які він мав зв’язки з підозрюваними, арештованими у Великій Британії.

Великобританія -- озброєна поліція патрулює аеропорт Глазго.
2 липня2007 р.
(AFP)
У вівторок Прем’єр-міністр Австралії Джон Гавард підтвердив факт затримання 27-річного лікаря Могамеда Ганіфа, а також допиту ще одного лікаря, який, як припускають, має незначний стосунок до справи і не розглядається як підозрюваний.

Ганіф є громадянином Індії. Він прибув до Австралії за спонсорської підтримки департаменту охорони здоров’я австралійського штату Квінсленд із візою з правом тимчасового мешкання, повідомив австралійський прем’єр.

Гавард також сказав, що австралійська поліція діяла на прохання британських колег.

Як повідомляють мас-медіа, британська поліція перехопила телефонні розмови Ганіфа з підозрюваними у Великій Британії. Раніше він певний час проживав в англійському місті Ліверпулі, де арештували одного з підозрюваних. В Англії Ганіф також працював у лікарні.

Прокурор Австралії Філіп Раддок повідомив, що Ганіф збирався вилетіти з квитком в один кінець із Австралії через Малайзію до Індії. Його затримали на міжнародному летовищі Брісбейна. Ганіф нині співпрацює з поліцією в її розслідуванні, і проти нього не висували обвинувачень.

Австралійська поліція видала низку ордерів на обшук, і ці обшуки нині здійснюють, додав Раддок.

Великобританія -- поліція проводить вибірковий обшук громадян.
Лондон, 2 липня 2007 р.
(epa)
У Британії тероризм хочуть відвернути і поліція, і мусульмани

Водночас британська поліція у вівторок здійснила низку контрольованих вибухів на лондонській станції метро та біля мечеті у Ґлазґо.

У другому випадку йшлося про підозріле авто. Шотландська поліція повідомила, що контрольований вибух здійснили суто з обережності, і жодної конкретної інформації про загрозу не було.

Контрольовані вибухи біля станції метро Гаммерсміт у Лондоні знадобилися через те, що біля входу хтось залишив три вогнегасники.

Відомо, що з сімох заарештованих у Лондоні троє є іноземними лікарями. Причому двоє з них ідентифіковані як громадяни Йорданії та Іраку.

Мусульманська рада Великої Британії тим часом оголосила, що влаштовує в цю суботу збори чільних імамів та провідників мусульманських громад. Генеральний секретар організації Мухамед Абдул Барі сказав, що буде зроблено висновки з останніх спроб терористичних нападів.

«Сподіваємося обговорити, як можна краще співпрацювати з нашими партнерами, включно з поліцією, щоб вести боротьбу, зменшити вплив і завдати поразки терористам, які нам загрожують. Нашим ісламським обов’язком є не лише цілковито засудити їхні дії, але й надати всю необхідну підтримку для попередження таких проявів насильства», – наголосив лідер британських мусульман.

Матеріали до теми:

• Найвищий рівень терористичної небезпеки у Великобританії
XS
SM
MD
LG