Доступність посилання

ТОП новини

У Луганську відкрилось перше козацьке етно-кафе


Ярослав Гребенюк Луганськ, 3 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Луганську урочисто відкрили перше етно-кафе. Із часом бізнесмени разом із обласним товариством українського козацтва збираються зробити на його базі етнографічно-культурний туристський центр.

У мальовничому місці, на виїзді з Луганська до Станиці Луганської, з’явились криті очеретом мазані хатинки. Над однією з них – вивіска «Хуторок».

Це – не звичайне придорожнє кафе. Будували його луганські козаки.

«Наші козаки тут працюють як будівельники, наша козацька охорона тут. Хочемо зробити тут і кузню, і гончарню, щоб вони працювали. Щоб люди і працювали, і тут же продавали свої вироби. Гості приїхали, хочуть попрацювати на гончарному крузі – будь ласка. Це мрія моя десятки років вже, перша квіточка проросла оце сьогодні», – каже крайовий отаман луганського обласного товариства українського козацтва, генерал-осавул Олександр Дудник.

Великі плани

Власники «Хуторка» планують створити готель, прокласти екологічну стежку берегом Сіверського Дінця. Також вони збираються відтворити в етноцентрі куточок Запорізької Січі, з куренями і з невеличким іподромом.

Керівник «Хуторка» Олександр Салата каже, що у цьому бере участь уся його родина: «Ми хочемо відтворити старовину не тільки у пам’яті, а щоб народ міг насправді подивитись: так раніше жили, наші діди так будували, так ростили квіти і хліб. Ідеї мають бути на першому місці в кожній країні: Це – наше, національне».

І страви, що їх подають в «Хуторку», приготовані за рецептами старовинних козацьких страв. Їх знайшов і передав кухарям сам отаман луганського козацтва Олександр Дудник.

Етнографічний центр не буде виключно луганським. У його інтер’єрі поєднані народні мотиви з різних куточків України. У пошуках автентичних предметів власникам довелося проїхати через усю країну. Дещо привезли з Яремчі, з Хуста, з відомого селища Іза, а посуд спеціально замовляли у прикарпатському Косові.

На відкритті провели невеличкий фестиваль народної пісні «Хутірські вечорниці». Олександр Дудник сподівається, що «Хутірські вечорниці» набудуть розголосу та популярності і переростуть у повноцінний пісенний фестиваль.

І перші відвідувачі кажуть, що сподіваються: за цікавим задумом ентузіастів – майбутнє.
XS
SM
MD
LG