Доступність посилання

ТОП новини

Стабілізація економіки чи ситуативне зростання?


Тетяна Ярмощук Київ, 3 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Світовий банк зробив комплімент українській економіці: збільшив прогноз зростання ВВП та знизив прогноз інфляції. Чому зростає українська економіка, наскільки серйозними є успіхи країни і чи відчують справні цифри на своїх кишенях українці?

(RadioSvoboda.Ua)

Внутрішній валовий продукт України росте швидше, ніж минулого року. Хай на якихось піввідсотка, але швидше. А інфляція менша, ніж торік. Знов таки трішки – але менша. Це висновки експертів Світового Банку.

Як це вдалося українській економіці? Директор Інституту економічних досліджень Ігор Бураковський пояснює, як економіка зростає, незважаючи на політичну кризу.

Основними чинниками такого зростання, за його словами, є, з одного боку, інвестиції, а з іншого – сприятлива ситуація на експортних ринках для основних українських товаровиробників. Ідеться передусім про метали, і меншою мірою про товари хімічної промисловості.

Українська економіка, каже Бураковський, на сьогоднішній день є ринковою в тому сенсі, що вона менше реагує на різноманітні політичні коливання. І заслуга уряду полягає в тому, що «попри окремі способи втручання в економіку він усе ж таки не втручався так сильно, щоб говорити про викривлення якихось економічних пропорцій», – каже дослідник.

Опозиція: чекайте на величезну інфляцію

Утім, колишній міністр економіки, бютівець Сергій Терьохін не поділяє оптимізму декого з українських колег та фахівців Світового Банку.

Він наводить такі цифри: за п’ять місяців інфляція, в перерахунку на рік, мала б складати 10,6%. Крім того, зараз пішло підвищення цін на транспортні перевезення, що складає 2–3% до загального індексу цін у промисловому виробництві.

«Ну, і стосовно ВВП: в розрахунки бюджету Янукович заклав 6,5% росту. Ці 6,5% не будуть досягнуті так само, як і не буде витримана інфляція 7,5%, що теж було закладено в розрахунки бюджету на цей рік. Інфляція на рівні 10% – це величезна інфляція», – заявляє Терьохін.

Але як відіб’ються такі графіки росту і оптимістичні діаграми на гаманцях пересічних українців? І якщо ці крихкі успіхи реальні, то чи не з’їдять їх вибори?

До виборів гірше не стане. А от після…

Фінансовий аналітик Ігор Шпак пояснює кращий, ніж прогнозували, стан економіки тим, що політики не мають часу втручатися у економіку і регулювати її.

«Економіка почувається краще, коли їй не надається така вже надмірна увага. Навряд чи за три місяці, які лишилися до виборів, можуть статися такі зміни, які зашкодять макроекономічній ситуації. Ті соціальні виплати, які збільшуються з 12 червня, можуть призвести до інфляції. Але наслідки інфляції Україна відчує, швидше за все, у четвертому кварталі цього року», – вважає фахівець.

На початку травня Верховна Рада за пропозицією Кабінету Міністрів збільшила доходи та витрати цьогорічного Держбюджету – хоча на початку року Прем’єр-міністр Віктор Янукович заявляв, що збільшити соціальні гарантії буде надзвичайно важко.

Президент Віктор Ющенко підтримує зростання соціальних гарантій, але застерігає, що щедрі виплати у передвиборчий період можуть поставити під загрозу виплату зарплат та пенсії наприкінці року.
XS
SM
MD
LG