Доступність посилання

ТОП новини

У Львові дві третини пасажирських перевезень – у тіні


Галина Терещук Львів, 3 липня 2007 ( Radsiosvoboda.ua) – Дві третини бізнесу пасажирських перевезень у Львові працює в тіні. Мандрівки у маршрутках з нелегальними водіями є ризикованими для львів’ян. Окрім того, бюджет міста недоотримує чималі кошти. Чи можна в громадському транспорті їздити з комфортом?

(RadioSvoboda.Ua)
У Львові офіційно здійснюють пасажирські перевезення 1250 автобусів. А реально у такому бізнесі використовують 2 тисячі автобусів. На фірмах лише 600 водіїв зараховані на роботу, а насправді пасажирів перевозять 2 тисячі осіб. Відтак більша половина водіїв працюють нелегально, вони не мають соціального захисту.

Така ситуація викликає тривогу у місті. А пасажири, які оплачують за проїзд, не отримують якісних послуг. До такого висновку дійшла депутатська комісія інженерного господарства, транспорту і зв’язку, яка нещодавно досліджувала ринок перевезень у Львові.

Обранці вимагають від керівників фірм-перевізників до осені офіційно зачислити на роботу своїх водіїв. Якщо ж вони не виконають цієї умови, то комісія домагатиметься розірвання тендеру на маршрути.

Голова комісії Львівської міськради Василь Попович в інтерв’ю Радіо Свобода додає: і водії не є соціально захищені, і гроші не потрапляють до бюджету міста. А ще – «хамство на маршрутах і жодної культури від водіїв».

Окрема біда – технічний стан машин. Зате стало менше російської попси

Значна частина автобусів на львівських дорогах – у незадовільному технічному стані. У Львові є приватні компанії, які займаються пасажирськими перевезеннями – і не мають жодної власної машини, а орендують їх.

Депутатська комісія звертатиметься до нового складу парламенту з проханням ухвалити доповнення до Закону «Про пасажирські перевезення», щоб передбачити юридичну відповідальність за технічний стан автомобілів.

А ще, вважають депутати, має бути визначена міра покарання за порушення умов тендеру, де б чітко вказувалась сума штрафів. Як для прикладу, за кордоном за неналежний технічний стан машини доводиться викласти чималу суму.

Наразі у Львові не вдалося домогтись ані фіксованих зупинок маршруток, ані запровадження квитків, а ще поліпшення зовнішнього вигляду водіїв – фірми мали б забезпечити їх формою. Так само ніяк не подолають і неналежну культуру обслуговування пасажирів.

Однак вдається принаймні те, що водії таки вимикають голосну російську музику. А за паління в салоні водіїв таки можуть звільнити з роботи.
XS
SM
MD
LG