Доступність посилання

ТОП новини

Влада та бізнес: партнери чи конкуренти?


Тетяна Ярмощук Київ, 4 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні Президент Віктор Ющенко зустрічатиметься із представниками великого бізнесу. Тема сьогоднішньої зустрічі Президента та бізнесменів – податкова реформа, процес підготовки проекту нового податкового Кодексу, ситуація з дотриманням прав власності та проблема рейдерства. А якими сьогодні є стосунки між владою та бізнесом?

Своїм усе, чужим - податкова. Так характеризує відносини між владою та бізнесом представник Блоку Юлії Тимошенко Микола Сивульський: «Бізнес у владі душить бізнес, який на нього не працює. Режим найбільшого сприяння в податковій сфері своїм бізнес структурам за минулий рік. Донецька область виконала план по доходах бюджету по загальному фонду на 58%. Поки був помаранчевий уряд 7 місяців, податки ще платили. Як тільки свої прийшли до влади, податки перестали платити».

За словами Миколи Сивульського, система оподаткування переведена у ручний режим і податкова система знову використовується стосовно бізнесу, як репресивний орган.

Втім, на думку соціаліста Олександра Баранівського, сьогодні владі та бізнесу вдається нормально співіснувати: «Я не бачу нарікань з боку влади на бізнес і не бачу нарікань бізнесу на адресу влади. Звичайно, бізнес завжди хотів би мати мінімальні податки. Але це нереально. Бюджет є бюджет, і для того і бізнес, щоб він не тільки годував господаря бізнесу, але і давав робочі місця та сплачував податки, які могли б утримувати бюджетну сферу. Тому, на мій погляд, сьогодні відшліфовуються стосунки між владою та бізнесом».

Деякі ж експерти зазначають, що наразі говорити про відокремлення влади від бізнесу не доводиться. Фахівець із фінансових комунікацій Роман Зінченко сказав: «Ми спостерігаємо аномальну ситуацію, коли у нас іде злиття регулятора влади і об’єкту регулювання бізнесу. За рахунок цього і виникає суттєве розбалансування всієї економічної системи. Тому що владні інституції не настільки дбають про створення правил заради ефективності і правил гри заради конкурентоспроможності, а більше вони зорієнтовані на забезпечення інтересів певних бізнесових груп, які в цю владу є інтегровані».

Тема сьогоднішньої зустрічі Президента та бізнесменів – податкова реформа, процес підготовки проекту нового податкового Кодексу, ситуація з дотриманням прав власності та проблема рейдерства.
XS
SM
MD
LG