Доступність посилання

ТОП новини

НАТО з пересторогою ставиться до пропозицій Росії щодо спільної системи ПРО


Василь Зілгалов Прага, 4 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – НАТО обережно реагує на пропозицію Росії будувати об’єднаний ракетний щит як альтернативу системі, яку США хочуть встановити в Польщі та Чехії. Як відомо, президент Росії Владімір Путін оприлюднив ці пропозиції під час нещодавньої зустрічі з президентом США Джорджем Бушем в штаті Мен.

Кореспондент Радіо Свобода повідомляє, що на сьогоднішньому засіданні послів НАТО у Брюсселі не буде обговорюватися зустрічна пропозиція Владіміра Путіна, висловлена ним щодо ПРО у Європі під час зустрічі із Джорджем Бушем у США.

Як відомо, глава Кремля сказав 2 липня під час переговорів з американським президентом, що на додачу до спільного використання радарної станції стеження, орендованої росіянами в Азербайджані, як альтернативі розміщенню ПРО в Чехії і Польщі, розширити діалог щодо ПРО, залучити до участі в ньому країни НАТО.

Пропозиція Путіна не альтернатива

Офіційні ж чинники НАТО конфіденційно сказали в липні, що Брюссель розглядає пропозицію Путіна як тактику, щоб створити та експлуатувати розкол у межах Альянсу.

Генсек НАТО Яаап де Хооп Схеффер не лише сказав раніше, що з технічних міркувань радар в Ґабалі не придатний для системи ПРО у Європі, але й наголосив: «Я не думаю, що пропозиція російського президента Владіміра Путіна в Гейліґендамі щодо радара в Азербайджані може бути альтернативою чи заміною щодо пропозицію США в Польщі та Чехії».

А фахівець з ПРО з відомої лондонської аналітичної групи «Джейнз» Дункан Леннокс пояснив Радіо Свобода щодо азербайджанського радару наступне: «Ракета перелетіла б через цей радар дуже швидко, і вам необхідно було б додатковий, дальший радар, щоб вести перехоплювач до тієї ракети, яка минула дуже близький до її пуску радар».

Американський фахівець Ґлен Гавард вважає, що метою пропозицій Путіна щодо Азербайджану є «зробити США мішенню для іранців та азербайджанців».

Деякі країни ЄС бояться конфронтації з Москвою, а інші в ПРО бачать додаткові гарантії безпеки

Експерти вважають, що енергетичний тиск Росії на європейців створює підстави для розбіжностей в ЄС щодо ПРО. Зокрема, Італія та Німеччина бояться будь-якої конфронтації з Москвою.

Разом з тим низка східноєвропейських країн, нових членів ЄС і НАТО, бачать в американській ПРО додаткові гарантії безпеки перед загрозою все більш недемократичної Росії. Ці дві позиції створюють труднощі для США.

Офіційні чинники в НАТО, як зауважують експерти, нині вичікують, як один із головних членів Альянсу, США, вирішуватиме нинішню ситуацію щодо пропозицій Росії.
XS
SM
MD
LG