Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Ющенко: рейдерство і тінізація економіки – наслідок політичної корупції


У середу на зустрічі з представниками великого українського бізнесу Президент наголосив, що рейдерство й тінізація економіки є наслідком політичної корупції у Верховній Раді, з якою він намагається боротися призначенням дострокових виборів. Віктор Ющенко також виступає за поділ бізнесу й політики. У зв''язку з цим він нагадав про свою ініціативу скасувати депутатську недоторканність. Голова держави переконував бізнесменів у тому, що вибори стануть перешкодою для політичної корупції й новий парламент уже врахує уроки попереднього та не повторить їх. При цьому він сказав, що вітає заяви тих українських бізнесменів, які вирішили не брати участь у виборах у Верховну Раду, а займатися бізнесом.


У середу на зустрічі з представниками великого українського бізнесу Президент наголосив, що рейдерство й тінізація економіки є наслідком політичної корупції у Верховній Раді, з якою він намагається боротися призначенням дострокових виборів.

Віктор Ющенко: «Якщо ми будемо разом з вами дозволяти політичну корупцію, то не запитуйте мене, чому існує рейдерство. Рейдерство – це рідна сестра політичної корупції. Не запитуйте, чому в нас безладдя в земельних відносинах. Тому що найбільші землевласники сидять у парламенті й керуються однією тезою – для всіх ринку землі нема, а для людей з особливим статусом ринок землі існує... якщо ми не зупинимо політичну корупцію, то не запитуйте мене, чому існують відкати ПДВ, чому ПДВ не оплачується вчасно. Тому що, якщо ми допускаємо, що в одному ешелоні влади політична корупція, робота проти Конституції можлива, то чому повинні бути винятки десь в іншому місці».

Голова держави переконував бізнесменів у тому, що вибори стануть перешкодою для політичної корупції й новий парламент уже врахує уроки попереднього та не повторить їх.

Ющенко пообіцяв бізнесменам, що парламент сформується відповідальним, а новий уряд буде реформаторським.

«Ми сформуємо уряд, який буде проводити безумовно національну політику», – заявив Президент.

Він пообіцяв навести порядок у державі та сформувати такі правила гри, щоб бізнесмени змогли спокійно працювати.

Президент Віктор Ющенко також виступає за поділ бізнесу й політики. У зв''язку з цим він нагадав про свою ініціативу скасувати депутатську недоторканність.

Голова держави звернув увагу на те, що депутатська недоторканність існує лише у приблизно 20 країнах, таких, як Афганістан і Зімбабве.

Віктор Ющенко: «Необмежену депутатську недоторканність мають 22 країни в усьому світі. Як правило, це країни, у яких дуже низькі стандарти свобод і суспільного розвитку, це не докір конкретним країнам, це просто констатація фактів. Але наведу приклади, що необмежена депутатська недоторканність є в депутатів парламентських інститутів Афганістану, Іраку, Ліберії, Ємену й Зімбабве... Я не хочу цей ряд далі продовжувати».

Президент переконаний, що в Раду повинні йти лише ті, хто займається політикою.

При цьому він сказав, що вітає заяви тих українських бізнесменів, які вирішили не брати участь у виборах у Верховну Раду, а займатися бізнесом.

Віктор Ющенко: «Я вітаю тих бізнесменів, які сказали... «я буду чесно вести бізнес й у мене найдеться законний захист моїх інтересів у цій країні й не обов''язково потрібно мати депутатський мандат, для того, щоб конкурувати на українському ринку й вести повсякденну діяльність».

Голова держави і підприємці домовилися зустрічатися щокварталу, щоб обговорювати актуальні проблеми української економіки.

Президент зустрівся із представниками великого бізнесу вже втретє, попередні такі зустрічі відбулися в 2005 і 2006 роках.

Цього разу в зустрічі взяли участь 18 найбільших бізнесменів України, серед них: Ігор Воронін (компанія «Укргаз-Енерго»), В''ячеслав Богуслаев (компанія «Мотор Січ»), Костянтин Живаго (група «Фінанси й кредит»), Валентин Ландик (група «Норд»), Лев Парцхаладзе (компанія «ХХІ століття»), Сергій Тігіпко (фінансова група «ТАС»), Валерій Хорошковський (телеканал «Інтер») і Олександр Ярославський (Укрсиббанк).

За результатами нинішньої зустрічі незабаром мають підписати Меморандум про співпрацю, куди увійдуть пропозиції і Президента, і представників бізнесу.

Матеріали до теми:

• Віктор Ющенко зустрівся з провідними українськими бізнесменами
XS
SM
MD
LG