Доступність посилання

ТОП новини

Виробництво вина в Європі: краще менше, але краще


Наталія Вікуліна Брюссель, 4 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Європа має виробляти менше вина, але кращої якості – з такими пропозиціями виступила Єврокомісія. Для Брюсселя важливо підвищити конкурентоздатність європейських вин, підвищити репутацію їхньої якості – як найкращих у світі. Традиції винного виробництва в Європі треба плекати, а від непопулярних сортів вин слід відмовитись. Так коротко можна підсумувати винні дискусії у Брюсселі.

Вина Франції на виставці "Vinexpo"
(TASS)
Краще менше, та краще – саме в цьому полягає суть пропозицій Єврокомісії щодо винного сектора в Європі, який зараз зіштовхнувся із серйозними проблемами. Виробляти тільки якісні вина, пропагувати їх у третіх країнах, не шкодити довкіллю – ось деякі з пропозицій, що їх висуває Брюссель країнам Євросоюзу.

Єврокомісія радить відмовитися від усіх неефективних заходів при виробництві вина, наприклад, від дистиляції вин. Брюссель планує заборонити додавати цукор для збагачення вина. Таким чином Єврокомісія хоче краще використовувати бюджет в 1,3 мільярди євро на виробництво вина в країнах Євросоюзу.

Фермерам пропонуватимуть компенсації за викорчувані виноградники

Комісар ЄС з сільського господарства Маріанн Фішер-Бооль зазначила: «Я повинна сказати, що до сьогоднішнього дня ми витрачали гроші дуже неефективно. Майже півмільярда євро йдуть щороку на знищення вина, для якого не знайшлося ринку».

Комісар зауважила, що ці гроші краще витратити на конкурентоздатність і рекламу європейських вин.

Усі фермери, які хочуть відмовитися від виробництва вин, отримають непогані компенсації, пропонує Єврокомісія. Відшкодування фермери мають одержати за кожен гектар викорчуваних виноградників. На відміну від сумнозвісної боротьби радянського лідера Міхаїла Горбачова з алкоголізмом, виноградники в Європі будуть викорчовувати тільки за згоди їхніх господарів, які зможуть інвестувати отримані за це компенсації в інший бізнес. Фішер-Бооль вважає, що при знищенні виноградників калькулятори будуть важливішими за бульдозери: адже люди підраховуватимуть, чи слід їм і надалі виробляти вино.

Споживання вина зменшується, а імпорт збільшується

Нині у Європі дедалі менше споживають вина, хоча його якість дедалі зростає.

Маріанн Фішер-Бооль: «Звичайно, Євросоюз є світовим лідером у виробництві вина. Це так, але це не може приховати той факт, що ми насправді втрачаємо ринок вина на користь динамічних виробників із інших частин світу. Споживання зменшується, а імпорт збільшується приблизно на 10 відсотків».

Пані Фішер-Бооль пропонує виділити додаткові 120 мільйонів євро щороку на пропагування європейських вин у третіх країнах та провести нову інформаційну кампанію з поміркованого споживання вина у самому Євросоюзі.

А поки що на полицях винних крамниць Європи чекають на своїх покупців якісні вина з Франції, італійської Сардинії та Сицилії, іспанська Ріоха та моравське біле. І багато-багато інших прославлених сортів.
XS
SM
MD
LG