Доступність посилання

ТОП новини

Португалія: ми не збираємося повчати Росію. Лідер «Аль-Каїди» в Іраку до європейців: вас уб’ють ті, хто вас лікує... (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 4 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська преса багато пише про нового головуючого в ЄС – Португалію, яка, між іншим, не збирається щось міняти у східній політиці Брюсселя, зокрема щодо Росії. У День Незалежності США газети порівнюють нинішній устрій ЄС та досвід американського федералізму. Також європейські видання продовжують серію публікацій про нові риси у мусульманських терористах.

Газета «Москоу Таймс» опублікувала статтю про зміст останніх політичних заяв португальських чільників, країни, яка розпочала піврічне головування в ЄС. Видання відзначає, що Португалія, окрім продовження лінії щодо серйознішої уваги до Середземномор’я та тісніших зв’язків із Латинською Америкою, також намагатиметься покращити стратегічне партнерство Брюсселя з Росією. «Москоу Таймс» публікує заяву Мануеля Курто, посла Португалії в Москві, який заявив: «Ми не збираємося читати нотації Москві»,а ще: «Я не можу уявити Європу без Росії». Тобто, наголошує московське видання, Португалія не збирається щось міняти у німецьких підходах до Росії, коли Анґела Меркель півроку вела дипломатію рівноваги щодо Кремля.

Впливова лондонська «Файненшел Таймс» нагадує в середу про те, що «батьки-засновники» ЄС любили і люблять говорити про подібність потуг європейської спільноти та політиків у Брюсселі в розбудові нинішнього континентального Союзу до політичних та економічних процесів у Сполучених Штатах Америки. Але, за словами газети, різниця не лише в історичній тривалості політичних процесів у США й об’єднаній Європі, а й у пропорційності, балансах між центральною владою та регіонами. І якщо США більше ніж за 200 років змогли витворити певну послідовність та продуктивний зв’язок між центральною федеральною владою та штатами, між бізнесом та суспільною кон''юнктурою, то, як пише у середу «Файненшел Таймс», Брюсселю доводиться набагато важче у відносинах із урядами держав-членів ЄС. Газета робить висновок, що послаблення позицій Європейської комісії і посилення економічного свавілля національних урядів нічого доброго не несе для зміцнення ліберального ринку ЄС.

Тим часом інша лондонська газета, «Таймс», публікує свідчення британського священика Ендрю Вайта, який, перебуваючи в Іраку, спілкувався із організаторами нинішніх терактів у Великій Британії. Тоді, менше тижня перед спробами терактів у Лондоні та Ґлазґо, один із керівників місцевої «Аль-Каїди» сказав: «Вас уб’ють ті, хто вас лікує». Лише кількома днями пізніше ці слова стали зрозумілішими. Газета відзначає, що всі 8 підозрюваних мусульман у нещодавніх спробах вибухів у Великій Британії пов’язані з медициною. При цьому вони з різних країн – Йорданії, Іраку, Індії...
XS
SM
MD
LG