Доступність посилання

ТОП новини

У польську економіку цього року надійде «рекордних» 11 мільярдів закордонних інвестицій


Єва Поштар Варшава, 4 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Знову своєрідний рекорд прямих закордонних інвестицій у польську економіку. Фахівці сподіваються, що до кінця року іноземні капіталовкладення в польську економіку сягнуть 11 мільярдів євро. Це означає, що цей рік, так само як і минулий, є роком інвестиційного буму в Польщі. Чому ж іноземні інвестори так цікавляться Польщею?

Найбільше інвестицій у польську економіку традиційно надходить із країн Євросоюзу і США. Хоча останнім часом у Польщі зростають інвестиції із країн Далекого Сходу: Японії, Китаю, Південної Кореї та Індії.

Радіо Свобода поцікавилося у фахівців із Державного агентства інформації та інвестиції, яке займається допомогою закордонним інвесторам: чому Польща приваблива для іноземного капіталу?

Директор цього агентства Войцех Шелонговський зазначив: «Іноземні компанії, в яких ми запитуємо про те, чому вони йдуть до Польщі, найчастіше згадують про високу якість польських кадрів. Польська молодь освічена, знає іноземні мови, а також прагне до професійних успіхів. Неабияке значення має й географічне розташування Польщі. Звідси до всіх близько – як до великих, багатих країн, так і до держав, у яких швидкими темпами зростає економіка: до України, Литви, Росії. Важливі також податкові пільги для інвесторів у польських вільних економічних зонах».

Робоча сила у Польщі дешевша, ніж в інших країнах ЄС

Традиційно в Польщі іноземні фірми інвестують у виробництво товарів побутової електроніки та автомобілів. Однак останнім часом світові компанії щораз частіше анонсують можливість інвестицій у Польщі в галузі aутсорсінгу. Аутсорсінг – це новинка в бізнесі. Сьогодні світові компанії щораз частіше передають зовнішнім спеціалізованим фірмам в різних країнах повноваження для керування окремими секторами управління. У Державному агентстві інформації та інвестицій кажуть, що зараз ідуть переговори про кілька мільярдів доларів інвестицій саме в галузі польського аутсорсінгу. Причина проста: робоча сила у Польщі дешевша, ніж в інших країнах Євросоюзу.

Радіо Свобода також поцікавилось цьогорічними 11-ма мільярдами євро іноземних інвестицій у польську економіку – це багато чи мало?

Войцех Шелонговський: «Це історичний рекорд. Ніколи Польща не володіла такою великою сумою грошей, призначених на інвестиції в економіку. Це дуже добрий результат у порівнянні із сусідніми країнами. Однак, якщо брати до уваги вартість ВВП на душу населення, тоді наш результат можемо порівняти з досягненнями найбільш розвинутих країн».
XS
SM
MD
LG