Доступність посилання

ТОП новини

Російське місто Сочі прийматиме Зимову Олімпіаду 2014 року


Василь Зілгалов Прага, 5 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Несподівано, як вважає чимало експертів, Міжнародний Олімпійський комітет оголосив цієї ночі у Гватемалі російське курортне місто Сочі господарем 22-х Зимових Олімпійських ігор. Це стало справжнім горем для південнокорейських громадян, котрі хотіли перемоги їхньої заявки з містом Пхйончхан.

Гватемала -- Президент МОК Жак Роґґе та Президент Росії Владімір Путін, 4 липня 2007 року.
(AFP)
На першому етапі вирішального голосування у Гватемалі із виборчих списків випав австрійський Зальцбурґ і залишилися Сочі та Пхйончхан, кожне з яких не набрало відразу вирішальної більшості голосів членів МОК. А після другого кола голосування президент МОК Жак Роґґе повідомив: «Міжнародний Олімпійський Комітет має честь оголосити, що право на проведення 22-ї Зимової Олімпіади надається місту Сочі».

Вирішальна поява Владіміра Путіна

Чимало спостерігачів вважають, що вирішальною тут була поява в Гватемалі російського президента Владіміра Путіна і його неочікувано швидка англійська мова.

Владімір Путін: «Мільйони громадян Росії були об’єднані олімпійською мрією. Зимові види спорту дуже популярні в Росії. Наші атлети досягли багатьох перемог і зробили головний внесок в Олімпійський рух. Але ми ще не удостоювалися честі святкувати Зимову Олімпіаду. Наше національне запевнення вам, що вибір Сочі є найкращим вибором».

Міністр спорту Росії В’ячеслав Фетісов назвав Путіна (після оголошення Сочі переможцем) найкращим за всі роки капітаном російських спортсменів.

А спортивний журналіст із лондонського часопису «Ґардіан» Дункан Маккей сказав Радіо Свобода про роль Путіна у перемозі російської заявки на МОК в Гватемалі наступне: «Це, безумовно, був величезний фактор..., вони (росіяни) дуже важко лобіювали просування своєї заявки під час голосування і потім ввели Путіна, щоб додати до вдалого перебігу родзинку (вирішальний фінальний поштовх), так би мовити».

Пересічні росіяни дещо розгублені

На вулицях Москви пересічні росіяни також були приємно заскочені. Сергій, який є технічним директором, зауважив: «Добре. Нехай проводять. Взагалі, чесно кажучи, мій один товариш сказав, що ніколи не переможе Сочі. Але він виявився неправим. Тому це для мене сюрприз і вражаючий».

А вже перехожа зізналася: «А як ви вважаєте? Маємо ми виграти? У нас навіть немає, де спортсменам тренуватися, у нас гір немає... Це був навіть не сюрприз... Взагалі ми мали надію, але ніхто не думав, що ось так все раптом станеться».

Український уславлений боксер і політик Віталій Кличко вважає перемогу Сочі закономірним продовженням перемоги України у заявці на футбол «Євро-2012» і етапом у просуванні Східної Європи до реформ.

«Грінпіс» проти, а Путіну вже «вручили» картонну медаль

Щоправда, організація «Грінпіс» уже виступає проти будівництва зимових трас у біоохоронній заповідній зоні кавказьких гір поблизу Сочі. Два дні тому у Москві міліція розігнала активістів-екологів, які протестували проти планів провести ігри зимової Олімпіади 2014 року в російському місті Сочі. Один із пікетувальників у масці Президента Росії Владіміра Путіна проїхав по асфальту на лижах, а інші намагалися вручити йому картонну медаль «За знищення довкілля у Сочі».

А деякі експерти вважають, що Зимовій Олімпіаді в Сочі може завадити 2008 рік, бо зміна влади у Кремлі ще ніколи не проходила безболісно для Росії.
XS
SM
MD
LG