Доступність посилання

ТОП новини

16-та сесія Парламентської Асамблеї ОБСЄ розпочалася


Тетяна Ярмощук Київ, 5 липня, 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Представники 52 країн-членів ОБСЄ вперше зібралися у стінах українського парламенту. А українські політики під час відкриття сесії не оминули можливості використати трибуну для політичних заяв.

16-та сесія Парламентської Асамблеї ОБСЄ у Києві
(RadioSvoboda.Ua)
Віктор Ющенко закликав усі країни ОБСЄ визнати Голодомор 1932-33 років в Україні актом геноциду. Президент України також заявив, що проведення сесії Парламентської Асамблеї свідчить про визнання демократичних перетворень в Україні, а парламентська криза, через яку пройшла Україна, — це момент встановлення демократії.

Віктор Ющенко: «Ще 5 місяців назад половина цієї зали (ВР) була порожньою, майже 4 місяці підряд на роботу до зали Верховної Ради не приходило більше 200 народних депутатів. Що вони хотіли сказати цим протестом? Нам треба дати чесну і відкриту відповідь, тільки тоді країна може вийти з уроками з такої досить глибокої для української нації кризи».

Олександр Мороз у свою чергу поскаржився на Президента

Олександр Мороз заявив про антиконституційний наступ на український парламентаризм. За його словами, ситуація виглядає зовсім інакше, ніж її змалював Президент.

Правоохоронці перевіряють учаснків сесії ОБСЄ
(RadioSvoboda.Ua)
Олександр Мороз: «Сьогодні в Україні з боку Президента ведеться антиконституційний наступ на парламентаризм, демократію, європейські ідеали і цінності. І це, на жаль, не зовсім те, про що говорив тут Президент, або далеко не те».

Олександр Мороз також зауважив, що Україна запросить спостерігачів з Європи лише після того, як Центральна виборча комісія ухвалить рішення про обнулення списків опозиції. На що президент Парламентської асамблеї ОБСЄ Горан Леннмаркер сказав, що організація направить своїх спостерігачів на дострокові парламентські вибори в Україні 30 вересня.

Європа визнає Україну своїм партнером

Сесія Парламентської Асамблеї ОБСЄ вперше проводиться у Києві. Політолог Артем Біденко каже: це свідчить, що Європа визнає Україну своїм партнером, але водночас європейці обов’язково запропонують їй роботу над помилками.

Артем Біденко: «Сесія ОБСЄ символізує, що Європа справді оцінює Україну як потенційного партнера. Поки що це сусід, але партнер. А бути партнером — це вже важливо для України в її ситуації. Треба оцінювати цю подію і в рамках передвиборчих баталій, які відбуваються в Україні. Європа хоче показати, що тримає руку на пульсі. Європа покаже це обов’язково на цій сесії. І однозначно наголосить на тих питаннях, які мають бути вирішені в Україні, якщо вона хоче затримати цей партнерський статус і просунутися далі».

Сесія Парламентської Асамблеї ОБСЄ триватиме до 9 липня.
XS
SM
MD
LG