Доступність посилання

ТОП новини

Позбавлення волі загрожує закарпатським монахам за несанкціоновані розкопки


Надія Петрів Ужгород, 5 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сім років позбавлення волі загрожує монахам Грушівського монастиря, що в Закарпатті. Монахів звинуватили у самовільному проведенні розкопок у монастирі. Ченці кажуть, що пошукові роботи відбуваються з благословення Синоду Української православної церкви (Московського Патріархату). Архітектори й історики побоюються, що некваліфікованими діями ченці лише знищать залишки віднайдених пам’яток.

Під час спорудження нового храму, закарпатські монахи з села Грушева, що на Тячівщині, натрапили на залишки старого монастиря. Ченці кажуть, під час розкопок знайшли й рештки кісток, шматки кераміки та стародавні цвяхи. А ще в одному місці розкопали людський череп із металевим стержнем, який залишився від стріли. На думку самих монахів, розкопані старовинні стіни та збережені на них частини фресок свідчать про пам’ятку Х століття. Однак головний опонент ченців директор закарпатської філії Рятівної археологічної служби Олександр Бандровський каже, цей монастир, побудований максимум у ХІІ-ХІІІ столітті. До того ж, за словами археолога, нічого сенсаційного та нового в розкопаному фундаменті немає, бо його досліджували ще 10 років тому.

Олександр Бандровський: «Історія цієї пам’ятки полягає в тому, що в 1997 році на цьому місці працювала експедиція Ужгородського національного університету під керівництвом професора Едуарда Балагурі (нині покійного). Тут працювала міжнародна експедиція, тут були археологи з Сату-Маре (Румунія). І на цьому місці цей фундамент був уже одного разу оголений, а потім законсервований».

Науковці називають дії ченців «чорною археологією»

Дослідники наполягають, щоб розкопки негайно припинили. Непрофесійну та некваліфіковану роботу ченців дослідники називають нічим іншим, як «чорною археологією».

Олександр Бандровський: «Роботи, археологічні дослідження мають проводити ті люди, які мають принаймні два документи: це відповідний лист на право проведення археологічних досліджень з Інституту археології Академії Наук України, а також має бути дозвіл з Міністерства культури України. У даному випадку ми безумовно маємо справу з порушенням закону, яким забороняють проводити самостійні археологічні розкопки».

Закарпатські археологи кажуть, якщо дозволів на розкопки немає, а пам’ятка, що розробляється, має історичну цінність, то «авторам» таких розкопок загрожує від 3 до 7 років ув’язнення. У цієї справи є ще один бік медалі: три роки тому в Закарпатті ліквідована служба з охорони культурної спадщини, тому нині навіть ті пам’ятки культури, які в Закарпатті є, не паспортизовані. За таких умов, кажуть історики, хіба що ченцям і залишається охороняти культурну спадщину.

Однак грушівські монахи більше нічого на розкопках не робитимуть, каже настоятель грушівського храму, отець Стратоник: «Ми знали, що тут був монастир. І ми вирішили відкрити верхній шар ґрунту, щоб знайти фундамент тут у монастирі. Будівництво нового монастиря триватиме. Розкопки самі ми не маємо сил здійснювати. Їх треба таки робити на науковій основі».

Дива в монастирі

А ще грушівські ченці кажуть, відколи почали розкопки, в монастирі кояться дива. Всього кілька днів тому, у кімнаті, де зберігається викопаний череп людини, сталося диво: він дав запах, як у людини, котра померла кілька днів тому. Отець каже, що інколи таке відбувається, якщо тіло не було поховане належним чином. Однак, за словами архімандрита, такі випадки трапляються у світі хіба раз у 100-200 років.
XS
SM
MD
LG