Доступність посилання

ТОП новини

Президент України офіційно запросив на дострокові парламентські вибори спостерігачів від міжнародних організацій, а спікер не згоден


Віктор Ющенко надіслав листа з запрошенням до парламентських асамблей ОБСЄ, Організації чорноморської економічної співпраці, Організації за демократію і економічний розвиток – ГУАМ, НАТО, Ради Європи, а також до Європейського Парламенту. Виступаючи з цим запрошенням на відкритті сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ в Києві, Ющенко також запевнив, що вибори відбудуться відповідно до демократичних стандартів. Тим часом Голова розпущеної Верховної Ради 5 скликання заявив, що парламент надішле запрошення спостерігачам тільки тоді, коли для дострокових виборів будуть юридичні підстави.


Віктор Ющенко надіслав листа з запрошенням до парламентських асамблей Організації з безпеки і співпраці в Європі, Організації чорноморської економічної співпраці, Організації за демократію і економічний розвиток – ГУАМ, НАТО, Ради Європи, а також до Європейського Парламенту.

У листі Президент запевнив, що українська влада надасть спостерігачам усю необхідну підтримку і увагу.

Виступаючи з цим запрошенням на відкритті сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ в Києві, Ющенко також запевнив, що вибори відбудуться відповідно до демократичних стандартів.

Водночас він заявив, що Україні дуже потрібен «об’єктивний і неупереджений» погляд на її виборчий процес.

Президент Парламентської асамблеї ОБСЄ Йоран Леннмаркер повідомив на сесії, що спостерігачі від Асамблеї візьмуть участь у спостереженні за виборами, і подякував за запрошення.

Відкриття Парламентської Асамблеї ОБСЄ. Київ, 5 липня 2007 р.
А нинішній голова Організації з безпеки і співпраці в Європі заявив, що ОБСЄ зробить для участі своїх спостерігачів у виборах усе необхідне.

Міністр закордонних справ Іспанії Мігель Анхель Моратінос, який головує в ОБСЄ, у своєму виступі на сесії додав, що ця організація дивиться на дострокові вибори в Україні з оптимізмом.

На окремій зустрічі з Моратіносом Ющенко позитивно оцінив підготовку ОБСЄ до спостереження за українськими виборами.

Зокрема, 11 липня до України має прибути місія Бюро демократичних інституцій і прав людини ОБСЄ для оцінки конкретних потреб у спостерігачах.

Тим часом Голова розпущеної Верховної Ради 5 скликання раніше в четвер заявив, що парламент надішле запрошення спостерігачам тільки тоді, коли для дострокових виборів будуть юридичні підстави.

Наразі, на думку Олександра Мороза, таких підстав немає, а укази Президента про розпуск Верховної Ради і дострокові вибори, вважає спікер, порушують Конституцію і законодавство.

Серед юридичних підстав, які хотів би бачити Мороз, він назвав так зване обнулення виборчих списків опозиційних партій. За його словами, вирішення цього питання в ЦВК блокує президентська сторона.

Матеріал до теми:

• 16 сесія Парламентської Асамблеї ОБСЄ розпочалася
XS
SM
MD
LG