Доступність посилання

ТОП новини

Генеральна прокуратура Росії офіційно відмовилася видати Андрєя Лугового Великій Британії


Василь Зілгалов Прага, 6 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У четвер Російська Генеральна прокуратура дала офіційну відмову Королівській прокуратурі Великої Британії у видачі російського підприємця Андрєя Лугового, головного підозрюваного у отруєнні восени минулого року колишнього офіцера ФСБ Росії Александра Літвіненка. Експерти вважають, що ця справа вже охолодила британсько-російські стосунки.

Ще 22 травня директор прокурорської служби Королівської прокуратури у Лондоні Кен Макдональд заявив про наміри офіційно вимагати від Росії екстрадиції в Об’єднане Королівство Андрєя Лугового за вбивство Александра Літвіненка. Кен Макдональд сказав тоді: «Я дав завдання адвокатам Королівської прокуратури здійснити негайні кроки з метою вимагання видачі Андрєя Лугового від Росії до Об’єднаного Королівства, щоб він постав як можна швидше перед обвинуваченням за вбивство \Літвіненка\ у суді в Лондоні і відповів за цей тяжкий кримінальний злочин».

Кількома днями пізніше, 28 травня, посол Великої Британії в Росії Ентоні Брентон інформував пресу у Москві про наступне: «Сьогодні вранці я передав папери про екстрадицію до міністерства закордонних справ Росії для екстрадиції пана Лугового».

Від самого початку в Генеральній прокуратурі Росії заявляли про неможливість видачі Андрєя Лугового Великій Британії. Ось що сказала речниця Генпрокуратури у російській столиці Марина Гриднєва: «Відповідно до статті 61 Конституції Російської Федерації російський громадянин не може бути виданий іншій державі. Громадянин, який здійснив злочин на території іншої держави, на основі наданих цієї державою матеріалів може бути притягнутий до кримінальної відповідальності але лише на території Росії».

Сам же Луговий неодноразово заявляв, що Літвіненко не міг бути вбитий поза контролем британських спецслужб, і обвинувачував у співпраці із цими спецслужбами якраз у справі Літвіненка опального російського бізнесмена Бориса Березовського.

Генеральний прокурор Росії вважає, що підозрюваного російського бізнесмена можуть судити в Росії

Генеральний прокурор Росії Юрій Чайка, який і підписав вчорашню відмову про видачу Лугового Великій Британії, неодноразово висловлював думку про те, що підозрюваного російського бізнесмена можуть судити в Росії, якщо російська сторона вважатиме достатніми докази його вини, надані Лондоном.

А відомий російський експерт, Євгеній Волк, котрий очолює московське відділення “Герітейдж Фаундейшен”, сказав Радіо Свобода про невидачу Лугового наступне: «Неминуче подальше ускладнення російсько-британських стосунків. Категорична відмова видати Лугового буде негативно сприйнята у Великій Британії, це буде інтерпретоване, як спроба сховати вбивцю. Тут же, в Росії, ця справа розглядається як політична і як спроба очорнити Росію».
XS
SM
MD
LG