Доступність посилання

ТОП новини

На Івана Купала у Києві – фестиваль «Країна Мрій» та русалчині забави


Богдана Костюк Київ, 6 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Прадавнє свято Івана Купала приносить у серця невмирущий дух українськості, в оселі – дух заквітчаної галявини і лісових квітів.

З Купальської ходи розпочинається у Києві уже четвертий міжнародний етнічний фестиваль «Країна Мрій», який збирає музикантів, етно-співаків і народних майстрів з цілої України і з- поза її меж. Ініціатор фестивалю, відомий співак і композитор Олег Скрипка, презентує білоруський гурт «Трійця», фінський – «Ваартіна», алжирського француза Халеда і зо два десятки вітчизняних виконавців: «ДримбаДаДзига», «БандурБенд» та інших.

«Країна Мрій» залюднена пречудовими кобзарями й лірниками, а знавці народного танцю з України, Литви і Македонії запропонують майстер – класи усім охочим.

Учасники фестивалю називають його поверненням до джерел і відтворенням генетичного коду свого роду. І це стосується не лише українців, каже лірник Едуард Драч: «До мене телефонують з Німеччини і Швеції, усі питають, коли буде фестиваль? Вони хочуть приїхати до України саме на цей період – багато людей, які зацікавились. «Країна мрій» – це фактично найбільший фестиваль world music у Східній Європі. І найцікавіший!».

А різьбяр із Ніжина Сергій Святний стверджує: «Там ніби відкривається якесь друге дихання, тобто, почуваєш себе, як вдома. Ніякого тертя, наприклад, ні з ким і ні з чим немає. Ти вільна людина серед вільних людей!».

Незабутнє дійство у ніч на Івана Купала обіцяє етнографічний гурт «Дай Боже». Розповідає керівник групи Ольга Мельник: «Це унікально виглядає! Ми завжди робимо акцію нестандартну. І я завжди сприймаю фольклор не як архаїчне мистецтво, я його сприймаю як авангардне, завжди живе, дуже енергійне, таке космічне навіть явище».

Хвилі традиційної музики на Івана Купала понесуть вас у світ народних казок і легенд, дзвінких дівочих голосів, палаючої купальської Марени. Ну, а як зійдуть зорі, рушайте до лісу по квітку папороті.
XS
SM
MD
LG