Доступність посилання

ТОП новини

«Нема нічого поганого в тому, що депутати підробляють – виборці лише мають право знати про це», – німецький політик про оприлюднення побічних доходів


Надія Кандиба Німеччина, 6 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У ці дні найпопулярнішим сайтом у Німеччині без перебільшення можна назвати сторінку Бундестаґу. Справа в тому, що на сайті вперше в історії німецького парламенту оприлюднили дані про побічні доходи народних обранців.

Ні для кого не є таємницею, що чимало німецьких парламентаріїв мають підробіток ще й за стінами Бундестагу. Суми, які депутати заробляють поза їхніми головними обов’язками, досі, як правило, не розголошувалися. Тобто, якщо депутати хотіли, вони, звичайно могли оприлюднити свою податкову декларацію, але якщо ні – то примусити їх до такого кроку не міг ніхто.

Депутатів зобов’язали оприлюднювати додаткові заробітки

Два роки тому червоно-зелена коаліція ухвалила закон, який зобов’язує народних обранців оприлюднювати інформацію про свій додатковий заробіток. Тоді частина депутатів виступила проти і звернулася за підтримкою до Конституційного суду. Він, після тривалого розгляду справи відхилив позов.

До критиків цього закону належить і ліберал Йорг ван Ессен: «Дуже прикро, що суд ухвалив таке рішення. У нас у Бундестазі й без того вже дуже багато профспілкових функціонерів і чиновників. Слід очікувати, що тепер такі професійні групи, як ремісники, підприємці, адвокати будуть ще гірше представлені в парламенті».

Починаючи від четверга, кожний житель країни може прочитати на Інтернет-сторінці Бундестагу, хто з депутатів займається додатковою діяльністю і скільки приблизно вони таким чином заробляють. Точні цифри про побічні доходи й далі не розголошуються. Замість цього додаткові заробітки поділені на три рівні: ті, що до 3,5 тисяч євро; до 7 тисяч, і, нарешті, понад 7 тисяч євро. Як з’ясувалося, чимало депутатів Бундестагу досить активно підробляють консультантами на підприємствах, виступають з лекціями або працюють адвокатами. Слід зауважити, що за свою головну, депутатську діяльність члени Бундестагу отримують 7 тисяч євро на місяць.

Виборець має право знати і вже сам розбереться...

Член фракції «зелених» у німецькому парламенті Фолькер Бекк привітав оприлюднення побічних доходів: «Це хороший день для парламенту, оскільки така прозорість гарантує незалежність мандату. Адже тут не йдеться ані про задоволення чиєїсь допитливості, ані про соціальні заздрощі. Нема нічого поганого в тому, що депутати підробляють – виборці лише мають право знати про це».

Відомий у Німеччині політолог Ганс-Герберт фон Арнім теж вважає, що нічого поганого в тому, що депутати підробляють, немає. Адже таким чином вони зберігають свою професійну кваліфікацію і є менш залежними від тиску з боку своїх партій. Водночас, на думку експерта, було б доцільно оприлюднювати ще більш детальні дані про додаткові доходи депутатів. «А виборець уже сам розбереться, чи є депутат слугою двох господарів», – зазначив фон Арнім.
XS
SM
MD
LG