Доступність посилання

ТОП новини

У Лондоні за важких погодних умов добігає кінця знаменитий тенісний Вімблдонський турнір


Олекса Семенченко Лондон, 6 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Постійні дощі внесли суттєві зміни до розкладу матчів найстаршого й найпрестижнішого в світі тенісного турніру у Вімблдоні. Матчі багаторазово перериваються, і багато з них грають по кілька днів. Є загроза того, що турнір не вдасться завершити вчасно в неділю.

Тенісний чемпіонат у Вімблдоні – один із чотирьох міжнародних турнірів Великого Шолому. Це одна з найбільших спортивних подій року у Великій Британії. Він триває щороку два тижні поспіль на зламі червня й липня на трав’яних кортах просто неба. Лише дуже рідко турнір затягується до понеділка через негоду. Але саме так може статися і цього разу, бо погодні умови є найгіршими з 1982 року.

Багато спортсменів обурені і критикують організаторів

Майже безперервні дощі означали, що близько 200 матчів посередині тижня не зіграли за розкладом, хоча пізніше це відставання скоротилося до неповних 40 матчів. Багато спортсменів були незадоволені ситуацією, що склалася.Одні тенісисти були поза грою до 5-ти днів, інші ж, як один із фаворитів – іспанець Рафаель Надаль – грали один матч 5 днів поспіль із великими дощовими перервами. Коли погода покращала, декому, як, наприклад, сербові Новаку Джоковичу, грати довелося щодня, надолужуючи згаяний час. Минулої неділі, яка традиційно є днем відпочинку, спортсмени критикували організаторів за те, що ті не ухвалили грати того дня, беручи до уваги погодні умови.

Рафаель Надаль: «Я не розумію, чому ми не грали в неділю. Погода була тоді значно кращою, ніж в усі дні. Чому вони також скасували матч у середу, коли цілу годину була сонячна погода. Думаю, вони не дуже тут дбають про гравців».

Організатори не згодні з оцінкою каталонця. Суддя Андрю Джарретт пояснив становище так: «Ми не можемо шкодувати щодо жодних рішень: вони робилися на підставі тієї інформації, яку мали на той момент. Було б чудово, якби ми знали: в цей час можна було грати 2 години, а в той – ще півгодини. Але ми живемо в такій острівній країні, де не можна передбачити погоду навіть на 15 хвилин наперед».

Щоб знизити ризик у майбутньому, організатори планують збудувати розсувний дах над центральним кортом десь 2009 року.

Серед традицій – ласування глядачів полуницями із вершками

Вімблдонський турнір має давню історію і традиції. Вперше він відбувся 1877 року, а на нинішньому стадіоні грають із 1922 року. Серед традицій – ласування полуницями із вершками (щороку тут продається близько 30 тисяч кілограмів полуниць). Спортсмени мають вдягатися лише в біле, а до 2003 року гравці були зобов’язані вклонятися, або робити реверанс присутнім на матчах членам королівської родини.

Нині завершується чвертьфінальна стадія турніру. Півфінали мають завершитися в суботу, щоб був хоч якийсь шанс завершити змагання у неділю.
XS
SM
MD
LG