Доступність посилання

ТОП новини

Ботанічний сад у Києві під замком через небезпеку


Леся Бакалець Київ, 6 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Ботанічний сад ім. Фокіна у небезпеці – аварійною визнана ділянка великої альпійської гірки. На її вершині пішла тріщина. Фахівці побоюються, що вона і нинішня дощова погода можуть спричинити зсув ґрунту.

Пані Інна – постійна відвідувачка Ботанічного саду. Повз дерева, квіти та гарні клумби вона проходила двічі на день: на роботу і з роботи. Тепер її маршрут змінився: «Звичайно, зараз дуже незручно, треба йти в обхід, через загазовані вулиці. І часу більше займає. Набагато менш приємно, ніж проходити гарним Ботанічним садом, де все цвіте, свіже повітря».

Пані Інна розповіла, що одного вечора звичну для неї стежку перекрив міліціонер і попросив обійти. А наступного ранку на всіх брамах вже висіли замки і таблички з надписом: «аварійна зона».

Зсув може бути завдовжки 50-100 метрів

Заступник директора з наукової роботи Ботанічного саду Роман Палагеча каже, спочатку тріщина на вершині альпійської гірки була зовсім невеликою. Потім стала рости і персонал почав бити на сполох. Зсув на цьому місці може бути у 50-100 метрів довжиною. А у напрямку його можливого руху знаходиться дитячий майданчик.

Тому, пояснює Роман Палагеча, закрити сад для відвідувачів було просто необхідно: «Якщо навіть зсув станеться зараз, у цю хвилину, нічого страшного не буде. Він може зламати парка трошки, який ми відновимо, і все».

Поки біля альпійської гірки у Ботанічному саду ім. Фоміна працює експертна група. Вона має встановити причину тріщини. І тільки потім почнуться конкретні протизсувні дії. Вони можуть тривати навіть рік, каже начальник Головного управління з питань надзвичайних ситуацій Віталій Пшеничний, але першочергових заходів треба вживати вже зараз.

Віталій Пшеничний: «Кожен власник території, зсувонебезпечної, знає, що робити. Є першочергові заходи. Для того, щоб зсув не розвивався, треба закрити тріщини, найперше, глиною. А потім уже виконувати тривалі капітальні роботи».

Є і позитивний бік у закритті

Нинішня дощова погода може спричинити зсув ґрунту, побоюється заступник директора з наукової роботи Ботанічного саду Роман Палагеча. Але є і позитивний бік у закритті Ботанічного саду. Аварійний час, коли відвідувачів не буде взагалі, можна використати на ремонт паркової частини. Гроші з київського міського бюджету вже виділені.

«Відремонтуємо паркан та доріжки, а тоді можна і ціну за вхід ввести нарешті», – каже Роман Палагеча. А на скільки повісили замок на Ботанічному саду, він сам не знає. Це може бути і місяць, і два, і три.
XS
SM
MD
LG