Доступність посилання

ТОП новини

Найбільший на східних рубежах Євросоюзу залізничний товарний термінал почав діяти на українсько-польському кордоні


Єва Поштар Варшава, 6 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Цього тижня на українсько-польському пункті перетину кордону Медика-Шегині, що поблизу міста Перемишль у Підкарпатському регіоні Польщі, почав діяти новий залізничний товарний термінал. На думку польських фахівців, цей новий, найбільший на східних рубежах Євросоюзу «райл-порт» допоможе Польщі та Україні збільшити товарообмін між собою.

Коли Польща стала членом Євросоюзу, вона зобов''язалась (як і кожна із держав-членів ЄС) провести на своїй території необхідні інвестиції до транспортної галузі.

Новозбудований «райл-порт» Медика-Шегині розташований у так званому Третьому транспортному коридорі ЄС, який проходить із заходу на схід. Цей новий товарний термінал збудувала міжнародна транспортна компанія Trade Trans, співвласником якої є Польська державна залізниця. Термінал, який займає територію в 13 гектарів, обійшовся цій компанії у 10 мільйонів євро. З нього можна відправляти півтора мільйона тонн товарів у рік.

«Товарообмін між Україною та Польщею «облагороджується»

Президент компанії Trade Trans Іренеуш Гуйський сказав Радіо Свобода, що виникнення райл-порту Медика-Шегині було викликом часу: «До сих пір через наш залізничний пункт перетину кордону відправляли сипкі товари, такі як залізна руда, вугілля. Зараз можна умовно сказати, що товарообмін між Україною та Польщею «облагороджується». На кордоні бачимо щораз більше так званих високоперероблених товарів. Для прикладу, до Польщі з України найчастіше зараз переправляють цеглу, а в Україну відправляються фарби і лаки. Ці товари не можна перевантажувати під голим небом, як досі це бувало».

У склади терміналу, де товари перевантажують, проклали широкі рейки української залізниці і вужчі – європейської. У «райл-порті» товар можна перевантажувати із вагонів у вагони і на всі інші види транспорту.

Новий залізничний термінал вигідний і Україні

Іренеуш Гуйський переконаний, що зведений його компанією «райл-порт» Медика-Шегині є вигідним і для України: «Цей термінал дає великі шанси розвитку і заробітку для української залізниці. У нас є можливість перевантажити до українських вагонів товари, які зараз вантажівками їдуть в Україну із держав Західної Європи».

Президент міжнародної транспортної компанії Trade Trans вважає, що Україна з Польщею разом можуть здійснювати трансконтинентальні транспортні проекти.

«Для прикладу, зараз у нашому терміналі транзитом через Україну відправляється в Казахстан багато техніки для добування нафти та газу. Цей транзит корисний для наших держав», – зазначив Іренеуш Гуйський.
XS
SM
MD
LG