Доступність посилання

ТОП новини

Влада для людини: мешканець Рівного вимагає від міськради рішення про структуру і якість комунальних послуг


Валентина Одарченко Рівне, 6 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Винести рішення про структуру тарифів на житлово-комунальні послуги вимагає у Рівнеради мешканець міста Андрій Шнурук. Він стверджує, що втомився платити квартплату за ненадані йому послуги і не може домогтися від комунальників підтвердження надання їх.

Андрій Шнурук - невтомний борець за прозорість тарифів на житлово-комунальні послуг
(RadioSvoboda.Ua)
Кілька років тому Андрій Шнурук виграв суд у житлово-комунального підприємства «Паркове», яке виставило йому борг по квартплаті. Оскільки пан Шнурук є власником приватизованої квартири, він довів, що платити квартплату не повинен, а більшості послуг, закладених в угоді, та підтвердження про надання їх житлово-комунальне підприємство не надає. Втім, у квитанціях, які йому і далі надсилають наполегливі комунальники, стоїть борг на суму, яка перевищує тисячу гривень. Натомість стан будинку і прибудинкової території, де мешкає Андрій Шнурук разом із сім’єю, залишає бажати кращого ще від часу здачі його в експлуатацію. Скажімо, за твердженням пана Шнурука, жаданого тепла в опалювальному сезоні родина не могла дочекатися саме з вини комунальників.

Андрій Шнурук: «У підвал під час аварії потрапили нечистоти – ми півроку зверталися до начальника ЖКП, щоб їх відкачали. Більше півроку ніхто на це уваги не звертав. Будинок просідає, дав тріщину. А в 2006 році, в період початку опалювального сезону – в нас такої послуги не було...».

Комунальникам легше пробачити борги, ніж надавати задекларовані послуги?

Тільки від середини грудня минулого року мешканці будинку по вулиці Княгині Ольги, 3, отримали довгоочікуване тепло. До того ж часу працівники тепломереж разом із жеківцями з’ясовували, хто повинен готувати внутрішньо будинкові мережі до зими. Тож Андрій Шнурук, котрий після приватизації квартири підписав угоду з ЖКП «Паркове» на обслуговування будинку і території, вимагає тільки виконання умов, закладених у цій угоді. Проте ані на усні, ані на письмові звертання з цього приводу він так і не отримав відповіді. Частіше кажуть – «ну, то не платіть», що означає – комунальникам легше пробачити борги, ніж надавати задекларовані послуги. Цим, переконаний юрист Рівненської організації КВУ Микола Глотов, порушується його право на отримання інформації про отримувані послуги, гарантоване Законом України «Про житлово-комунальні послуги.

Микола Глотов: «У процесі розгляду справи ми помітили, що в договорі про утримання будинку і прибудинкової території, який він уклав із житлово-комунальним підприємством «Паркове», сказано, що невід’ємною частиною цього договору є рішення місцевої ради про структуру тарифів, порядок та надання послуг. Виявилося, що цього рішення немає. Водночас, згідно з Законом України «Про житлово-комунальні послуги», до повноважень органів місцевого самоврядування належить затвердження норм споживання, і що головне – якості житлово-комунальних послуг».

Тож Рівнерада зобов’язана ухвалити таке рішення – таку мету поставили в комітеті виборців, у громадській приймальні якого скарги рівнян на ненадання або неналежне надання комунальних послуг міськими комунальними підприємствами становлять левову частку.
XS
SM
MD
LG