Доступність посилання

ТОП новини

Парламентська асамблея ОБСЄ: виклики часу і нові вимоги до Організації


Богдана Костюк Київ, 6 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – День другий 16-ї сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ був присвячений новим викликам часу і, відповідно, новій стратегії Організації. Про проблеми безпеки, її виміри, її складові нині говорили представники різних держав і континентів.

У центрі Києва – транспаранти і гасла з вітаннями учасникам і гостям сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ. У будинку Верховної Ради, де працює сесія, і довкола нього – кордони служби охорони. Вони ніби нагадують учасникам київського форуму, що проблеми безпеки стосуються кожного.

«Больові точки» планети – як подолати територіальні конфлікти?

Генеральний секретар ОБСЄ Марк Перрен де Брішамбо особливу увагу приділив гуманітарному вимірові системи міжнародної безпеки.

Марк Перрен де Брішамбо: «Нові ризики, що постали перед людством, ставлять нові вимоги і перед ОБСЄ, і перед іншими міжнародними інституціями. Тобто, ми маємо спільно розробити механізми боротьби не лише з такими небезпечними явищами, як тероризм, торгівля людьми, нелегальне розповсюдження зброї і наркотиків, а і з тим, що їх спричинило. Чи це міжетнічна, міжконфесійна ворожнеча, як на Близькому Сході чи у Косовому? Чи – соціальні проблеми, бідність, як в Абхазії? Що маємо робити з конфліктами між різними народами у Придністров‘ї, Нагірному Карабаху? Як маємо визначати статус Косова, щоб урахувати інтереси народів, які там проживають, не порушити цілісність кордонів і при цьому не вийти за межі принципів ОБСЄ?».

На думку пана де Брішамбо, покращання в економічній ситуації, зміцнення демократії дозволять конфліктуючим сторонам у цих «больових точках» планети сісти за стіл переговорів. А голова комітету ОБСЄ з питань безпеки Жан-Шарль Гердетто зауважив, що велику роль у подоланні конфліктів мають відіграти дискусії у національних парламентах.

Президент України Віктор Ющенко, виступаючи напередодні перед учасниками і гостями сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ, заявив: «Разом з партнерами у рамках ОБСЄ, ГУАМ, ОЧЕС ми маємо намір і далі докладати усіх зусиль задля консолідації країн Європи у справі викликів безпеці, у розвитку взаємовигідної співпраці та тісної економічної взаємодії. Демократія, партнерство і спільна відповідальність – це принципи, які сповідує Київ в європейському і світовому житті».

Захист прав і свобод людини понад усе

Важливим фактором безпеки парламентарі ОБСЄ називають захист прав людини і дотримання їх країнами-членами Організації. При цьому, за словами пана де Брішамбо, йдеться не про «паперовий» захист прав і свобод людей, а про реальні механізми. Так, у суботу, згідно з пропозицією Комітетів ОБСЄ у справах безпеки і у справах захисту прав людини, відбудуться спеціальні слухання з приводу ситуації в Білорусі. Не менше питань у делегатів виникло до азербайджанської і вірменської делегацій у зв’язку із загостренням ситуації у Нагірному Карабаху.

Делегація Конгресу США пропонуватиме нинішній сесії обговорити питання щодо закриття в’язниці на американській базі у Ґуантанамо. Про це повідомив на прес-конференції лідер демократичної більшості Конгресу Стені Ґойєр. За його словами, це питання порушили як в адміністрації Президента Буша, так і в Конгресі.

Стені Ґойєр: «Дуже важливо, щоб кожна з країн-членів ОБСЄ відстежувала проблеми з правозахистом на власних теренах. Я щиро вдячний моїм колегам з Конгресу США, які ініціювали слухання щодо порушення прав людини і застосування тортур у в’язниці Ґуантанамо. Саме під час слухань було вирішено, що необхідно якнайшвидше перевести в‘язнів до країн їхнього походження і закрити Ґуантанамо».

Президент Парламентської асамблеї ОБСЄ Йоран Леннмаркер заявив, що київський форум підтверджує правильність його власної тези: чимало міжнародних і регіональних проблем починаються з порушення прав людини: «Будь-який виклик у системі безпеки варто розглядати у гуманітарному вимірі. Порушення прав людини, соціальні негаразди і соціальна несправедливість – ось початки цього небезпечного шляху».

Оглядачі між тим сподіваються, що сесія, яка почалася з полеміки між українським президентом і спікером розпущеного парламенту і супроводжувалася красивими, але не завжди змістовними промовами, закінчиться наступного тижня ухваленням важливих резолюцій.
XS
SM
MD
LG