Доступність посилання

ТОП новини

Комітет з політичних питань та безпеки ПА ОБСЄ ухвалив резолюцію щодо ситуації в Білорусі. Делегації Білорусі та Росії голосували проти резолюції


Як повідомляє прес-служба Верховної Ради України, «обговорення цих поправок викликало здивування у членів парламентської делегації з Білорусі, які вважають неприйнятним розгляд питання щодо ситуації в Білорусі».


Члени Загального комітету з політичних питань та безпеки Парламентської асамблеї ОБСЄ у суботу у Києві розглянули поправки до проекту резолюції «Ситуація в Білорусі».

Як повідомляє прес-служба Верховної Ради України, «обговорення цих поправок викликало здивування у членів парламентської делегації з Білорусі, які вважають неприйнятним розгляд питання щодо ситуації в Білорусі».

За словами одного з них Сяргея Заболотця, доповідь члена Комітету К.Лоренцена і ухвалення резолюції у такому вигляді є «абсолютно неприйнятним з точки зору принципів взаємноповажного діалогу і співробітництва в рамках ОБСЄ».

На думку членів білоруської делегації, ухвалення на щорічній сесії ПА ОБСЄ у Києві негативної резолюції щодо Білорусі зведе нанівець зроблену роботу і не сприятиме подальшому розвитку конструктивної взаємодії парламенту Білорусі з Робочою групою ПА ОБСЄ.

У ході голосування поправок до проекту резолюції, що стосується ситуації в Білорусі, члени Комітету підтримали 4 з 13, внесених білоруською делегацією поправок.

Білоруська делегація запропонувала виключити з тексту резолюції кілька пунктів, в одному з яких Парламентська Асамблея, зокрема, пропонує «висловити жаль у зв''язку з тим, що як президентські вибори, які відбулися 29 березня 2006 року, так і вибори до місцевих органів влади Білорусі 14 січня 2007 року не відповідали прийнятим в ОБСЄ зобов''язанням стосовно демократичних виборів».

Члени Комітету не підтримали пропозицію білоруських парламентарів щодо викладення пункту 27 в наступній редакції «закликає білоруський уряд, як і уряди інших держав-учасниць ОБСЄ, поважати права неурядових організацій, які є життєво важливим компонентом здорової демократії».

Ще одна відхилена поправка стосувалася того, що білоруська делегація висловилася проти закликів ОБСЄ до білоруської влади випустити на свободу всіх політичних в''язнів, а також проведення належного незалежного розслідування або перегляду справ, що стосуються осіб, які зникли.

Комітет ПА ОБСЄ ухвалив резолюцію. Проти голосували делегації Білорусі і Російської Федерації.
XS
SM
MD
LG