Доступність посилання

ТОП новини

Розпочинаються українсько-американські військово-морські навчання «Сі Бриз-2007» за участі військовослужбовців цілої низки країн


Минулого року попередні такі навчання «Сi бриз – 2006», які мали відбутися в Криму, були скасовані у зв’язку з діями низки політичних сил, зокрема, Компартії, Блоку Наталі Вітренко, Партії регіонів. Цього року, як наголосив міністр оборони України Анатолій Гриценко, правоохоронці припинятимуть будь-які спроби блокувати міжнародні військові навчання.


За повідомленням Міністерства оборони України, у неділю, 8 липня, проходило формування тактичних груп та розпочалася робота багатонаціонального штабу навчання.

9 - 22 липня, на території Одеської та Миколаївської областей проходитиме сухопутна частина міжнародних військово-морських навчань «Сi бриз – 2007».

У навчанні братимуть участь кораблі та підрозділи морської піхоти, штабні офіцери та спостерігачі загалом із 13 країн світу.

Темою «Сі Бризу-2007» визначено планування та проведення миротворчої операції з підтримання миру, а мета маневрів полягає у відпрацюванні за міжнародними стандартами дій багатонаціональних штабів та сил під час здійснення ними миротворчої операції.

Минулого року попередні такі навчання «Сi бриз – 2006», які мали відбутися в Криму, були скасовані у зв’язку з діями низки політичних сил, зокрема, Компартії, Блоку Наталії Вітренко, Партії регіонів.


Цього року, як наголосив міністр оборони України Анатолій Гриценко, правоохоронці припинятимуть будь-які спроби блокувати міжнародні військові навчання.

В інтерв’ю Радіо Свобода Анатолій Гриценко заявив: «Є центральна влада в особі президента, уряду та парламенту, яка прийняла абсолютно законне рішення, це рішення передбачає проведення військових навчань в інтересах держави, в інтересах збройних сил….. В рамках Конституції і Законів людина може протестувати, вона може стати з пікетами, вона може провести якусь акцію, але ніхто не має права і не буде заважати проведенню навчань. Той хто буде це робити – вступає в протиріччя з законом, а на стражі закону стоять правоохоронні органи».

Раніше Комуністична партія оголосила про початок акцій проти навчань «Сі Бриз-2007». У п’ятницю в Одесі суд заборонив акції протесту проти цих навчань. Позов до суду подав Одеський міськвиконком. Суд погодився з його думкою, що місця проведення акцій є вкрай важливими для життєдіяльності міста. Представники відповідачів – організації «Єдіноє отєчєство» та обкому Компартії України, – на судове засідання не з’явилися.

«Сi Бриз» демонструє зобов’язання США і країн-партнерів стосовно регіональної стабільності і морської безпеки», – заявив в Одесі капітан військово-морських сил США Чип Волтер, який є заступником командира навчань «Сi Бриз – 2007». За словами американського офіцера, «Під час цих навчань моряки буквально стоятимуть на палубах партнерських кораблів і будуть ознайомлюватися із процедурами операції та досвідом інших військово-морських сил. У майбутньому, якщо їм доведеться здійснювати спільні миротворчі чи гуманітарні операції або протистояти торгівлі: наркотиками, зброєю чи людьми у цьому регіоні, вони будуть готові до кращої співпраці».

Цього року минає вже 10-та річниця від початку українсько-американських тактичних військово-морських навчань «Сі Бриз».

Матеріали до теми:

• Анатолій Гриценко: Кузьмук знаходиться на посаді незаконно • В Одесі суд заборонив акції протесту проти навчань «Сі Бриз 2007» • Одеса просить суд заборонити протести проти навчань «Сi Бриз – 2007»
XS
SM
MD
LG