Доступність посилання

ТОП новини

Українсько-американські військово-морські навчання «Сі Бриз – 2007»


Петро Кагуй Прага, 9 липня 2007 року (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні розпочинаються двотижневі українсько-американські військово-морські навчання «Сі Бриз – 2007» за участі військових цілої низки країн. Минулого року такі навчання були скасовані через низку протестів лівих і проросійських сил. Однак цього разу ухвалили не допустити блокади військовослужбовців та адміністративних об’єктів.


В українсько-американських навчаннях «Сі Бриз – 2007», що відбуваються в рамках програми НАТО «Партнерство задля миру», беруть участь також військовослужбовці зі ще 11 країн, а саме: Азербайджану, Вірменії, Греції, Грузії, Канади, Латвії, Македонії, Молдови, Німеччини, Румунії та Туреччини.

Минулого року заплановані навчання «Сі Бриз – 2006», які мали відбутися в Криму, довелося скасувати через дії низки політичних сил, зокрема, Компартії, Блоку Наталії Вітренко та Партії регіонів.

«Ніхто не має права і не буде заважати проведенню навчань»

Цього року, як наголосив в інтерв’ю Радіо Свобода міністр оборони України Анатолій Гриценко, правоохоронні органи припинятимуть будь-які спроби блокувати міжнародні військові навчання.

За його словами, центральна влада в особі Президента, уряду та парламенту ухвалила «абсолютно законне рішення», яке передбачає проведення військових навчань «в інтересах держави, в інтересах Збройних Сил».

«У рамках Конституції і законів людина може протестувати, вона може стати з пікетами, вона може провести якусь акцію, але ніхто не має права і не буде заважати проведенню навчань. Той, хто буде це робити, вступає в суперечність із законом, а на сторожі закону стоять правоохоронні органи», – наголосив міністр.

Сухопутна частина міжнародних військово-морських навчань «Сі Бриз – 2007» проходитиме на території Одеської і Миколаївської областей.

Задля регіональної стабільності і морської безпеки

«Сi Бриз» демонструє зобов’язання США і країн-партнерів стосовно регіональної стабільності і морської безпеки, заявив в Одесі капітан військово-морських сил США Чип Волтер, який є заступником командира навчань «Сі Бриз – 2007».

«Під час цих навчань моряки буквально стоятимуть на палубах партнерських кораблів і будуть ознайомлюватися з процедурами операції та досвідом інших військово-морських сил. У майбутньому, якщо їм доведеться здійснювати спільні миротворчі чи гуманітарні операції або протистояти торгівлі наркотиками, зброєю чи людьми у цьому регіоні, вони будуть готові до кращої співпраці», – зазначив американський офіцер.

Навчання «Сі Бриз – 2007» триватимуть до 22 липня.

Цього року минає вже 10-та річниця від початку українсько-американських тактичних військово-морських навчань «Сі Бриз».
XS
SM
MD
LG