Доступність посилання

ТОП новини

Пожежі на Заході США


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 9 липня 2007 (RadioSvoboda.ua) – У Сполучених Штатах нова хвиля потужних лісових пожеж котиться районами західної частини країни. У деяких місцях люди змушені евакуюватися, полишаючи домівки. Припиняється рух на швидкісних автострадах, зачиняють для відвідин туристів національні заповідники.

Повідомляють, що у штаті Невада, де більшу частину території займає пустеля, на півночі штату пожежа охопила 4 тисячі гектарів лісу поблизу містечка Віннемукка. Населення частково евакуювалося.

Ця пожежа лише одна з понад десяти у Неваді, де вже вигоріло близько 100 квадратних кілометрів лісових угідь.

Головна причина – посуха й висока температура повітря. У тій же Неваді, наприклад, сьогодні зареєстровано 116 градусів за Фаренгейтом, це 47 за Цельсієм.

Мій сусід Джонатан Еркоул, кінооператор, щойно прилетів з Лас-Вегаса, де знімав рекламний кліп. Він каже, що наші нью-йоркські 33 градуси йому після Невади – як весняна прохолода.

За його словами, там на вулиці неможливо витримати більше 5 хвилин. Повітря настільки гаряче, що легені обпалює. До металевих ґудзиків на сорочці не можна доторкнутися.

Можна собі уявити, як за таких умов працюють пожежні бригади.

На Заході США пожежі, а десь і повені

55 великих за обсягом інтенсивних пожеж зареєстровано сьогодні у західних штатах. І це ще далеко не остаточне число, як передбачають метеорологи. Страшна спека висушує все, тож вогонь може зайнятися від сірника, від сигаретного бичка, і подекуди спалахує, але найчастіше – від блискавиць.

10 тисяч гектарів лісу охоплено вогнем на кордоні Невади і штату Айдаго. У центральному районі штату Юта пожежа, яка триває, вже знищила 80 тисяч гектарів лісових угідь. Вогонь там з вітром перестрибнув на другий бік федерального шосе номер 15, тож 160-кілометровий відрізок автостради закрили для проїзду.

Також закрили федеральне шосе біля міста Річфілд. У Південній Дакоті евакуйовано мешканців 50 будинків біля міста Гот Спринґз. У Каліфорнії понад 400 пожежників воюють з вогнем, що вже поглинув 8500 гектарів лісу у заповіднику Inyo National Forest.

Пожежі також у Колорадо, Ореґон, Аризона, штаті Вашинґтон. У штаті Монтана спека така, що місцева влада закликає рибалок не закидати вудочок від 12 до 6 вечора, бо вода в річках настільки гаряча, що стає шкідливою для риби і може навіть вбивати її.

На щастя, жертв серед населення від пожеж вдалося уникнути. Але є жертви від повені – 15 загиблих у Техасі, де три тижні тривала злива.
XS
SM
MD
LG